Hrvatski predsednik izvređao narodnog heroja Milana Tepića! Ovo je direktan udar na Srbiju

Tanjug/I.L. | vesti 2020-10-03 10:50:20 2020-10-03 10:50:20

Tepić je poginuo 29. septembra 1991. nakon što je digao u vazduh vojno skladište i sebe, ne želeći da prepusti neprijatelju oružje kojim bi ubijao njegove vojnike.

EPA

Milanović je tokom posete Spomen-području Barutana, na dan kada se u Hrvatskoj obeležava Dan Bjelovara zbog pogibije 11 hrvatskih vojnika, ocenio da je Tepić doneo “suludu odluku” i poručio da se sa Beogradom mora ozbiljnije razgovarati.

“Dosta je izmotavanja, jer svi znamo šta se događalo i nismo naivne budale”, rekao je Milanović.

Hrvatski predsednik Milanović je rekao da je pre 29 godina “jedan major jedne vojske na izdisaju doneo jednu suludu odluku i tu se čovjek mora zapitati šta je to ušlo u tu glavu i koji je to odgoj bio da ga je na takvo nešto navelo”.

On tvrdi da je Hrvatska tada već bila u nadiranju i da su mnoge kasarne pale, kao i da oružje koje je bilo tu nije pretilo Novom Sadu i Beogradu, prenosi Hina.

“U takvoj situaciji jedan čovek odluči lišiti života sebe, civile i jedanaestoricu hrvatskih momaka i junaka koji su ovde preduzeli sve prema pravilima vojnog delovanja, ali od ludila se ne možeš odbraniti”, rekao je Milanović.

Naveo je da, kada se govori o susedima s kojima Hrvatska želi dobre odnose, oni moraju da pokažu više dobre volje da se pronađe skoro 2.000 “hrvatskih sinova i kćeri koji su nestali”.

Milan Tepić je 19. novembra 1991. godine posthumno odlikovan “za izvanredan podvig u borbi protiv neprijatelja prilikom njihovog napada na kasarnu JNA u Bjelovaru” i proglašen narodnim herojem Jugoslavije.

Tepić je poginuo 29. septembra 1991. nakon što je digao u vazduh vojno skladište i sebe, ne želeći da prepusti neprijatelju oružje kojim bi ubijao njegove vojnike.

Stradali su on i 19.godišnji vojnik Stojadin Mirković, koji, uprkos Tepićevoj naredbi, nije htio da se preda.

U Kozarskoj Dubici je danas obeležen Dan sećanja na majora Milana Tepića i 29 godina od njegove herojske pogibije u bjelovarskoj kasarni u Bedeniku.

Sa komemoraciji je poručeno da herojstvo majora Tepića, koji je dao svoj život za Republiku Srpsku i za budućnost Srba, nikada ne sme biti zaboravljeno.

Pročitajte još:

Expand player
Pogledajte više