DODIK OŠTRO REAGOVAO Zašto da se nekome izvinjavamo? Stradalo je 28.000, proterano 120.000 Srba

Naša želja je samo Republika Srpska

Milorad Dodik
Milorad Dodik, Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Srbi nisu nikada bili svesniji svog identiteta nego danas. Najvažnije da mi Srbi imamo zajedničke stavove po pitanju prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, poručio je Milorad Dodik, srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH. 

- Uvek smo bili nekako na kraju, kroz priče komunističkog sistema, pa onda i međunarodne zajednice koja nam je nametnula nekakvu kolektivnu odgovornost za dešavanja u poslednjem ratu – ističe Dodik.

On kaže da takva retorika stiže iz političkog Sarajeva, piše Srpskainfo.

– Nije im dovoljno što su im preci bili u Handžar diviziji, i deo fašističkih formacija sa kojima se svet tada obračunao. Srbi su najveći stradalnički narod. Zar treba da nabrajam naša stratišta: selo Prebilovci, Pag, Јadovno, Јasenovac, Šušnjar, Garavice, Drakulići, tragedija Kozare, Brod na Drini… – istakao je Dodik.

Dodik napominje da percepcija koju forsira političko Sarajevo i deo međunarodne zajednice oko dešavanja u poslednjem ratu, ne pije vode u Srpskoj, piše RTRS.

– Zašto da se nekome izvinjavamo? Od 1992 – 1995 stradalo je 28.000 Srba, za one loše stvari koje smo počinili odgovarali smo, i vojni i politički vrh, u Hagu, ali i pred domaćim sudovima i stavljamo tačku na tu priču – rekao je Dodik.

I to je jedan od razloga zašto smatra da BiH kao unitarna želja iz Sarajeva ne može proći.

– BiH ne treba da postoji, jer to nije realna priča. Što su srušili Јugoslaviju, Čehoslovačku, Sovetski Savez, a mi kao moramo zajedno? Imamo strašnu zajedničku istoriju, i uvek smo bili na različitim stranama, mi Srbi pobednici, a ovi drugi uz osvajače – naglasio je Dodik.

Dodik ističe i različite percepcije migracije stanovništva, kako se forsira jedna priča i jedna strana, a ona druga stavlja u zapećak.

– Oko 400.000 Srba iz Federacije BiH otišlo je sa tog prostora, i isto toliko iz Republike Srpske Hrvata i Bošnjaka. Međutim samo se spominje jedna strana, a gde je druga? Pa, samo iz federalnog Sarajeva otišlo je ili proterano je 120.000 Srba. Mi ne želimo dominaciju. Naša želja je samo Republika Srpska. Dok Bošnjaci žele dominaciju, i na srpskim prostorima, a tako i onim koji pripadaju hrvatskom korpusu – poručuje Dodik.

Dodik ističe i lažnu nadu koje podgrejava političko Sarajevo oko dolaska Bajdena na čelo Sjedinjenih Američkih Država.

– U Sarajevu je stvorena takva euforija kao da će 6. flota iskrcati se iz Јadrana, i u narednih šest meseci poravnati Republiku Srpsku, sve do poslednje želje Sarajeva. Možda je Bajden njihov prijatelj, možda će biti nekakvih pritisaka, ali Republika Srpska je neupitna kategorija, i to ih najviše boli – naglasio je Dodik.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi