Bosanski pećinski čovek
Printscreen
Bosanski pećinski čovek

Printscreen

Bosanski pećinski čovek, Foto: Printscreen

Kaže da će za dve godine steći uslove za nemačku penziju, jer je tamo radio kao obezbeđenje, ali i bosansku penziju, posle čega planira da kupi stan.

Pročitajte još:

"U naredne dve godine razmišljaću šta i gde dalje da krenem u život. Još nisam odlučio da li da ostanem u svojoj Zenici ili da odem u Nemačku. Kada imate novac, onda znate šta ćete i kako ćete", govori on.

Ne krije da nestrpljivo čeka povratak u život kakav je oduvek i priželjkivao, istovremeno ne žaleći ni sata provedenog u improvizovanim pećinama, u zeničkom kamenolomu, gde živi otkako je deportovan iz Nemačke. Netačno je, tvrdi, da mu je nuđen smeštaj.

"To je balada zaklanim ovcama. Samo su mi nudili smeštaj 19 kilometara od Zenice i jedan obrok, zato sam to odbio. Lepše mi je ovde. Živim u dve pećine, zavisno od godišnjeg doba", kaže.

Novu godinu dočekao je uz vatru, roštilj i, kako kaže, ponešto "ljutog da ga zagreje". Posete ga i prijatelji.

"S vremena na vreme dođu prijatelji u posetu, neki samo iz automobila zatrube, ali i to mi je, verujte, dovoljno. Dođe mi i sin jedinac, koji živi i radi u Busovači", govori on.

Iako ga ljudi posećuju, najbolji prijatelj su mu, kaže, njegovi psi. Bez njih ne može da zamisli život. Ne krije da mu imponira što je prozvan zeničkim Robinzonom Krusoom.

"To je odlično, on je bio kapetan broda. Sva posada je poginula, on je ostao živ", objasnio je.

U novoj 2019. godini smatra da neće biti ništa dobro ni novo, a kako nema ni TV, s obzirom na to da ga, kaže, politika ne zanima, strpljivo će nastaviti da odbrojava dane kada će spakovati svoje stvari i krenuti u civilizaciju.

Žarko tokom minusa koji vladaju u ovom zimskom periodu ne loži vatru u pećini i, kako kaže, nikad nije bio bolestan niti je posetio lekara.

"Bolest, lekar, tablete, bolnica, šta vam je to?", našalio se Žarko, kazavši da je zdrav kao dren.