Zoran Zaev
Tanjug/AP
Zoran Zaev

Tanjug/AP

Zoran Zaev, Foto: Tanjug/AP

Afera je dobila epilog pre dva dana, kada su Bojan Jovanovski, poznatiji kao Boki 13, i bivša specijalna tužiteljka Katica Janeva osuđeni na devet, odnosno sedam godina zatvora po optužnici da su od novembra 2018. do aprila 2019. uzeli 1,55 miliona evra od Jordana Kamčeva, jednog od najbogatijih Makedonaca, da mu se zauzvrat „olakša pozicija“ u predmetu Specijalnog tužilaštva „Imperija“ u kojem je bio prvoosumnjičeni.

- Nadam se, kao verovatno i većina Makedonaca, da je ova presuda samo početak. Mislim da sam jasno dokazao da je vrhunac zločinačke piramide bio i politički, kao i da je politički vrh usko sarađivao s delom pravosudnog sistema. Uostalom, čak su i javno tužilaštvo vodile iste osobe za koje sam otkrio da su povezane s ogromnom mafijaškom hobotnicom razvijenom za vreme vlade Zorana Zaeva. Ipak, ne možemo očekivati da krivci sami sebe osude - navodi Gajzer za „Alo!“.

Na pitanje da li nakon presuda Bokiju 13 i Katici Janev očekuje i nove optužnice, odgovara:

- Mislim da će se slika promeniti nakon izbora u Makedoniji, pogotovo u slučaju da Tramp osvoji drugi mandat. Poslednjih meseci Zoran Zaev je želeo izbore što pre jer je bio prestravljen zbog moguće kazne. Sada može malo da diše, ali nakon Bokijevih izjava u sudu (Boki 13 je poručio u sudu da se novac može pronaći kod braće Zaev), možemo očekivati početak drugog kruga. U promenjenom političkom okruženju i unutar čistog pravosudnog sistema, siguran sam da će Boki i Katica pronaći hrabrost da ispričaju celu istinu o vrlo tužnom delu makedonske istorije.

PROČITAJ JOŠ:

Kada je reč o bivšem premijeru Zoran Zaevu, Gajzer kaže:

- Zoran Zaev je još u avgustu prošle godine postao nebitan u međunarodnom okruženju. Nakon gotovo godinu dana od mojih tekstova, niko u svetu ne veruje u njegovu nevinost. Prema tome, on je beskoristan za stvarne političke igrače. Za Socijaldemokratski savez Makedonije političko je samoubistvo čak i da ga još vodi kao lidera na sledećim izborima. Njegova prisutnost osuđuje ga da bude poražen. Sve su to dobri argumenti u korist stava da je on prošlost u političkoj areni, sa ili bez nastavka sudskog postupka.