Zoran Zaev
Tanjug/AP
Zoran Zaev, Foto: Tanjug/AP

Enčev smatra da je Bugarska nakon takvih dejstava još više uverena u potrebu da odloži svoju saglasnost za početak pregovora o pristupanju Severne Makedonije Evopskoj uniji. Osim toga, poslednji korak takođe pokazuje EU i SAD da je Skoplje zapravo srpska marioneta na Balkanu.

„Zašto je Zaev toliko zavisan od Srbije da pribegava takvim kompromitujućim radnjama?“, upitao se Enčev.

Sa svoje strane, zamenik predsednika parlamentarne stranke VMRO BND Angel Džambazki skrenuo je pažnju na to da je Zaev makedonskim Srbima čestitao Dan Svetog Save. Prema njegovim rečima, sa stanovišta istorije, apsurdno je čestitati onima koji početkom 20. veka okupirali teritoriju Makedonije u kojoj su u to vreme uglavnom živeli etnički Bugari.

„Ne znam nijednog drugog premijera koji bi čestitao okupatorima i kolonizatorima sopstvene države. Čak i površni pregled istorijskih izvora i vremena neposredno pre i posle 1903. godine na geografskom području Vardarske Makedonije, savremene Republike Severne Makedonije, jasno pokazuje ulogu i odnos Srba prema lokalnom, uglavnom bugarskom stanovništvu koje je tamo živelo“, napisao je Džambazki na svojoj stranici na Fejsbuku.

Oni Makedonci koji ometaju dobre odnose između naroda Bugarske i Severne Makedonije su „potomci tih srpskih kolonizatora“, istakao je političar. Upravo oni su uključeni u makedonsku politiku, univerzitete i medije.

„Veoma je jadno, sramotno i indikativno. Vlasti i opozicija u Skoplju se pretvaraju, ulaguju, ulizuju i pokušavaju da se dopadnu svima, ali leđa su im i dalje okrenuta ka severu. Ka Beogradu i Kremlju“, zaključio je on.

Premijer Makedonije čestitao je makedonskim Srbima Dan Svetog Save i najavio nastavak učenja srpskog jezika u makedonskim školama. U Skoplju će biti otvoren i srpski kulturni centar, izjavio je Zaev.

„Srbima u Republici Severnoj Makedoniji upućujem najtoplije čestitke povodom nacionalnog praznika. Neka ime i slava Svetog Save budu večni“, rekao je Zaev.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (1)

Penzioner

28.01.2021 09:13

Evo zašto se Bugarima nikad ne okreću ledja!