Republika Srpska, Milorad Dodik
Tanjug/Slobodan Miljevic

 

Republika Srpska, Milorad Dodik

Tanjug/Slobodan Miljevic

Republika Srpska, Milorad Dodik, Foto: Tanjug/Slobodan Miljevic

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik je povodom izjave Mila Đukanovića da je to što radi u Republici Srpskoj opasnije od onog što se događa u Srbiji i Crnoj Gori izjavio da će šef crnogorske države biti žrtva osporavanja srpskog nacionalnog interesa.

Milo Đukanović je, rekao je on, sada postao miljenik Sarajeva. Podsetimo, Dodik je nedavno, uprkos protivljenju ostale dvojice članova Predsedništva, zabranio Milovu posetu Bosni.

- Ohrabrivao je samostalnost Republike Srpske u vreme kada sam mislio da cela ta priča o crnogorskoj nezavisnosti treba da se završi - rekao je Dodik u intervjuu za televiziju Fejs iz BiH.

Istakao je da je upravo Đukanović bio "deo projekta koji je vodio Milošević", a onda je, kaže, "iskočio".

- Sastajao se više puta sa Karadžićem nego ja i više puta se video sa Mladićem nego ja. Ja nisam komandovao vojskom u ratu, a on jeste - rekao je Dodik.

Milo Đukanović

EPA-EFE/MALTON DIBRA

Milo Đukanović, Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA

O odnosu sa Đukanovićem kaže da oni nikada nisu bili posebni, te da je uvek uvažavao činjenicu da je on predsednik Crne Gore.

- Generalno gledano, Đukanović je odjednom odlučio da Crna Gora prizna Kosovo, radi protiv srpskih nacionalnih interesa i protiv Srpske pravoslavne crkve - naveo je Dodik.

Činjenica je, ističe Dodik, da je "Đukanović u ovom trenutku za SPC pripremio golgotu" usvajanjem zakona koji nije demokratski i to je, naglašava, "učinio na jedan veoma podmukao način tako što je najpre sa Islamskom zajednicom, Katoličkom crkvom i Jevrejskom zajednicom napravio posebne ugovore, a SPC je nametnuo zakon koji degradira njeno postojanje i njenu imovinu".

Niko, ističe Dodik, Đukanoviću ne brani da pravi svoju crkvu, ali ne mora da otima od SPC.