Apoteka
Alo!/ Masanori Jošida
Apoteka

Alo!/ Masanori Jošida

Apoteka, Foto: Alo!/ Masanori Jošida

Državna agencija za lekove BiH ukinula je jesenas dozvolu za stavljanje 70 medikamenata domaćih i stranih proizvođača u promet. Odluka je objavljena u „Službenim novinama“ i do danas nije ukinuta.

Zbog toga može doći do nestašice mnogih neophodnih lekova.

Reč je medikamentima koji se daju na recept, a koriste se za regulaciju povišenog pritiska, protiv alergija, visokog šećera u krvi, šizofrenije, depresije...

Meso

Alo!/ Dejan Briza

Meso, Foto: Alo!/ Dejan Briza

 

- Agencija mora farmaceutskim kućama ponovo da izda dozvolu da bi tim lekovima mogle snabdeti apoteke. Tih 70 lekova mi nismo bili obavezni da povučemo iz prodaje, pa su pacijenti mogli da dođu do njih zahvaljujući zalihama koje smo imali. No, više ne možemo da ih naručujemo dok ne prođu sve kontrole u laboratorijima i ponovo dobiju dozvolu za promet - pojasnili su u apotekama.

Na jesenjem spisku zabrane prometovanja našao se, između ostalih, „aspirin plus C sa ukusom narandže“. Reč je o šumećim tabletama od 400 i 240 miligrama, koje građani BiH koriste u velikim količinama, posebno u zimsko vreme kada hara grip. U korpi s njim je i „aspirin protect“ od 100 miligrama. Aspirin je, inače, lek veka. Koristi se za smanjenje bolova i telesne temperature, a sve se češće propisuje i za prevenciju moždanog i srčanog udara.

Agencija je ukinula dozvolu i za „flexofen“ od 60 i 180 miligrama, koji se koristi za ublažavanje simptoma sezonskog alergijskog rinitisa, kao što su kijanje, svrab, curenje iz nosa ili zapušen nos, te svrab, crvenilo i suzenje očiju.

Dozvolu nema ni „reodon“ od 0,5, 1 i 2 miligrama, koji se uzima protiv šećerne bolesti.

Lekovi

stock-photo

Lekovi, Foto: stock-photo