Aleksandar Vučić
Tanjug/Zoran Žestić
Aleksandar Vučić

Tanjug/Zoran Žestić

Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Milutin Simović, potpredsednik Vlade Crne Gore poručio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da "ostavi Crnu Goru na miru da samostalno uredi odnose države i Mitropolije crnogorsko-primorske na dobro svih pravoslavnih vernika u Crnoj Gori".

Simović je izneo niz osuda uperenih protiv predsednika Srbije, a onda se zaneo kada je počeo da tvrdi kako to Srbija navodno nikada ništa nije uradila za Crnu Goru i da nema potrebe da se meša u unutrašnja pitanja Podgorice.

On je rekao kako navodno Srbija nije ni gradila, ni čuvala, niti oslobađala crkve u Crnoj Gori pa da kao takva ne treba ni da priskače u pomoć, zaboravivši očigledno elementarne stvari iz srpske istorije.

- On velikodušno nudi plaćanje dugova SPC "da nam ne bi oduzimali svetinje", ali o kojim svetinjama govori Vučić - pitao je Simović.

Milutin Simović

Youtube/Printscreen

Milutin Simović, Foto: Youtube/Printscreen

On je ukazao da je direktor Poreske uprave jasno saopštio da bi u slučaju neizmirivanja dug MCP eventualno bio naplaćen sredstvima sa njenog računa ili od njene imovine, ali ne od verskih objekata, već od nekretnina kojima raspolaže na atraktivnim lokacijama.

Simović se potom dotakao velikosrpskog nacionalizma za koji kaže da je "usmeren prema Crnoj Gori"?!

- Na trenutak je to delovalo kao naučena lekcija, da nije ubrzo za tim ponovio stare pokušaje falsifikovanja istorije koji podstiču velikosrpski nacionalizam, koji je u poslednje vreme ponovo posebno usmeren prema Crnoj Gori - rekao je Simović.

On je poručio Vučiću da "ostavi Crnu Goru na miru da samostalno uredi odnose države i MCP, kako i pripada jednoj suverenoj i demokratskoj državi".

- A što se tiče crkava u Crnoj Gori, niti ste ih gradili, niti ste ih oslobađali, niti ste ih čuvali, pa nema potrebe ni da sada priskačete. A kako ste priskakali i uskakali u druge zemlje najbolje svedoče prazni manastiri u njima i sveštenici koji tamo ne služe svom narodu, već sada unose nemir i neslogu i u Crnu Goru - poručio je Simović.

A onda dolazimo do srži cele priče. Stavimo na stranu MCP (SPC u Crnoj Gori), pogledajmo kakav je afera majstor Milov ministar Simović, tobože čistunac i kritičar "velikosrpske alavosti".

Ne zaboravimo skandal supružnika Ljiljane i Milutina Simovića (Milovog ministra), skandal koji se dovodi u vezu sa "stambenim programom". Oni su kuću prepisali na dete starosti od 16 godina, svoju maloletnu ćerku.

Milo Đukanović

EPA

Milo Đukanović, Foto: EPA

Radi se o dodeli stanova i povoljnih stambenih kredita, a čitava stvar se sve više obelodanjuje u javnosti. Usledio je šok kada je javnost saznala ko je to iz kabineta crnogorske vlade čašćen onim što po pravilu pripada narodu, a onda je deo stigao i iz Đukanovićevog kabineta, što je čitav skandal učinilo još većim.

Prema informacijama koje su se pojavile u javnosti, a da skandal bude veći, Ljiljana Simović, supruga Milutina Simovića je pod povoljnim uslovima, od Vlade dobila 40.000 evra stambenog kredita, bez obzira što su Simovići u tom trenutku, sudeći po imovinskom kartonu, raspolagali sa stambenim prostorom od 449 metara kvadratnih! Na supruga Milutina u tom momentu vodio se stan od 150 kvadrata, na Ljiljanu vikendica od 85 kvadrata na Žabljaku, a na maloletnu kći, kuća od 214 kvadrata u Podgorici!

Prema informacijama koje su postale poznate široj javnosti, Simovići zajedno mesečno prihoduju sa oko 3.500 evra, a za sada nije poznato koliko će biti rata kredita koji Ljiljana Simović treba da vrati. Ipak, najzanimljivije je to da je na maloletnu ćerku prepisala kuću.

Aleksandar Vučić

Printskrin

Aleksandar Vučić, Foto: Printskrin

Prema imovinskim kartonima koje su dostavili Agenciji za sprečavanje korupcije, iz kojih je vidljivo da je ministar prošle godine postao vlasnik stana od 150 kvadrata, ali se u redovnom godišnjem imovinskom kartonu za prošlu godinu kuća koja je prepisana na dete u njemu ne pominje, što je Simovićima omogućio član 27 Zakona o sprečavanju korupcije. Tim članom je propisano da se u imovinskim kartonima ne objavljuju podaci koji se odnose na decu starosti do 16 godina.

O celoj situaciji se oglasio i Milov ministar Simović koji sve sumnjive prihode pravda mukotrpnim višegodišnjim radom u državnim institucijama.

- Svoje prihode i imovinu koju sam sticao porodičnim, ličnim i kreditnim sredstvima tokom 33 godine rada u državnim institucijama, u skladu sa propisima, evidentirao sam u propisanim izveštajima - odogovorio je Simović.

Na kraju se postavlja legitimno pitanje kako čovek (Milov ministar Milutin Simović) koji je toliko upleten u ovako veliku aferu o kojoj je upoznata široka javnost daje sebi za pravo da kritikuje predsednika Srbije čija je jedina namera da bude uz svoj srpski narod i crkvu koja je ovih meseci na udaru rasrbljenih crnogorskih vlasti?!