Jasenovac
Wikipedia
Jasenovac

Wikipedia

Jasenovac, Foto: Wikipedia

Film "Dara iz Jasenovca" reditelja Predraga Antonijevića izabran je za predstavnika Srbije u trci za 93. nagradu Američke akademiјe filmske umetnosti i nauke – Oskar, u kategoriјi za naјbolji međunarodni film.

Ova vest duboko je potresla hrvatski kor, obzirom na to da je tematika filma zločin koji je nad, prvenstveno, Srbima, potom, Jevrejima i Romima počinila NDH.

Zločini ustaša tokom II svetskog rata bili su toliko stravični, da su se, prema određenim podacima, čak i Nemci zgražavali na ostrašćenost i uživanje sa kojim su Hrvati klali decu, ali i odrasle nemoćne ljude.

Kako bi prikrili svoj zverski trag u istoriji logor Jasenovac srušen je 1945. godine.

Hrvatski mediji, uzrujani ovom vešću pokrenuli su hajku protiv Aleksandra Vučića, Srbije, ali i filma.

Kako se navodi u tekstu, hrvatskog portala, ranije su 2018. godine pokušali da spreče organizovanje izložbe o Jasenovcu, jer su to smatrali manipulacijom i plasiranjem lažnih podataka.

Političkoj postavi, Hrvatske, grozna je pomisao na novac koji je država Srbija uložila u snimanje filma koji neguje sećanje na stradale užasnom smrću.

Napad na Vučića

Printscreen

Napad na Vučića, Foto: Printscreen

Ovaj film nazivaju državnim projektom.

"Od samog početka to je državni projekt, pre svega po onom najvažnijem, količini novca koji je država u njega uložila. Narativ koji oko filma stvara Vučićeva propagandna, u prvom redu tabloidna mašinerija, domaću javnost uverava kako je Jasenovac čak i u Srbiji dosad bio tabu-tema.", stoji u tekstu hrvatskog lista.

Pročitajte još:

 

Komentari (1)

Komandant 1001

14.12.2020 23:27

Antonijeviću bre, kako možeš da snimaš ono što se nije uopšte desilo? Zvanična Hrvatska i njeni (pseudo)naučnici pišu, govore i ekranizuju logorJasenovac kao sabirni logor, gde su spasavali Srbe koji su u Jasenovcu gledali bioskope,imali teatar,omladina se bavila sportom a ljudi sadili po baštama, salate, luk,cveće dok im je Max Luburić puštao bele golubove