Aleksandar Vučić, Crnogorski pokret
Tanjug/Printscreen Youtube
Aleksandar Vučić, Crnogorski pokret

Tanjug/Printscreen Youtube

Aleksandar Vučić, Crnogorski pokret, Foto: Tanjug/Printscreen Youtube

 

Talas "srbofobije" koji je počeo najavom crnogorskog predsednika Mila Đukanovića da će oteti svu imovinu SPC u ovoj bivšoj jugoslovenskoj republici, doživeo je ekspanziju posle Trojčidanskog saobora, gde su crkveni velikodostojnici predvođeni mitropolitom Amfilohijem rekli "NE" otimanju manastira i crkava i najavili pred narodom da će braniti svetinje, ako krene otimačina. Ova odluka crkvenih velikodostojnika naišla je dan posle sabora naišla je na osudu crnogorskih vlasti, a onda počele su i brutalne uvrede na račun SPC, patrijarha, Srba, Srbije i Aleksandra Vučića.

Najdalje u tome otišli su Mirna Nikčević, diplomatska predstavnica Crne Gore u Ambasadi u Turskoj koja je napisala na svom Fejsbuk nalogu da bi zapalila Hramom Hristovog vaskrsenja u Podgorici, a vernike nazvala " govedima".

 

Zoran Vujović, glumac, Srbi

Printscreen Youtube/Facebook

 

 

Njenim primerom krenuo je i glumac crnogorskog narodnog pozorišta i stalni član ansambla CNP-a Zoran Vujović na svom FB profilu koji je izvređao Srbe, nazvavši ih izdajnicima, poturicama, smećarima i adolescentima, a sve to je začinio sočnim psovkama.

Treći u nizu koji se oglasio povodom ove teme, a čija meta je postao predsednik Srbije Aleksandar Vučić je Crnogorski pokret.

Mirna Nikčević

screenshoot/Facebook

 

 

Naime, Crnogorski pokret uputio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću otvoreno pismo u kome od njega traže da autoritetom reaguje na, kako navode, iskrivljavanje činjenica i podizanje nacionalističkih tenzija u Srbiji.

“Vi ste pravnik, kažu da ste bili jedan od najboljih studenata Pravnog fakulteta u Beogradu. Ako je tako počnite da stvari posmatrate kao pravnik, a ne onako kako se mnogi srpski nacionalisti ophode sa činjenicama”, piše Crnogorski pokret u pismu Vučiću.

Vučiću poručuju, da kao pravnik objasni tvrdnje, da neko otima imovinu SPC u Crnoj Gori.

PROČITAJTE JOŠ:

 

 

Kažu da je Crna Gora nezavisna država, i da mora imati zakon kojim će regulisati rad verskih zajednica, imovinsko-pravne odnose i registraciju.

“Opet vas pozivamo kao pravnika da objasnite da pravno nije moguće da se eparhije SPC prostiru van teritorije Crne Gore kao pravni subjekti. To nije mešanje u unutrašnje stvari SPC, već pitanje pravne ograničenosti pravnih subjekata koji djeluju u Crnoj Gori na teritoriji države Crne Gore. Nemojte praviti od SPC, niti bilo koje druge crkve, organizaciju koja ne podliježe svetovnim zakonima i pravnim zakonitostima koje važe u svim zemljama”, poručuju iz CP.

Mirna Nikčević

screenshoot/Facebook

Mirna Nikčević, Foto: screenshoot/Facebook

 

 

Kažu i da je potpuno neprihvatljivo da se u Crnoj Gori primjenjuje zakon iz doba SFRJ, iz 1976, i da je Mitropolija cetinjsko primorska (MCP) registrovana u Beogradu, a ne u državi Crnoj Gori, što je po njihovoj ocjeni pravni nonsens.

“U nadi da ćete shvatiti da je na Vama velika odgovornost za dalji razvoj događaja i da možete izabrati jedan od dva puta: da se pitanje vlasništva rešava civilizovano, pravnim sredstvima, ili da povišenom retorikom, podizanjem emocija dovedete do neželjenih posljedica. Uvereni smo da je Crna Gora sposobna da se odbrani od bilo kojih nasilnih pokušaja, ali ne želimo bilo kakvo nasilje, ili, daleko bilo, teške posledice po bilo koga”, zaključuje Crnogorski pokret u pismu Vučiću.