HRVATI DO GUŠE U DUGOVIMA Hoće da piju, a neće da plate

Preti im sudska tužba zbog miliona koje duguju

Vremenska prognoza, šetnja
Foto: Tanjug

Zakon o vodama Kantona 10, koji je jednoglasno usvojen u Skupštini, do sada je generisao preko 15 miliona maraka novih potraživanja za korištenje voda Buškog jezera.

U saopštenju kojeg je potpisao ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi HBK-a Ivica Brešić, spomenuti Zakon o vodama je trebao bar delom kompenzovati nepravdu koja se godinama čini opštinama ovog kantona.

Navedena potraživanja se uglavnom odnose prema Hrvatske elektroprivrede (HEP) proizvodnji d.o.o Zagreb Republike Hrvatske i Crpnoj stanici Buško blato d.o.o Livno koji godinama koriste vodu za proizvodnju električne energije u Hidroelektrani Orlovac u Hrvatskoj.

Do trajnog rešenja pitanja korišćenja voda Buškog jezera, ministar smatra da je ovaj zakon trebao omogućiti kakvu-takvu korist proračunima za popravljanje lokalne infrastrukture jer su sredstva zakonom strogo namenska za tu svrhu.

"Od tada je prošlo četiri i po godine i čudno da gotovo nikome nije stalo da se ta sredstva, zakonom propisana, naplate. Osim resornog ministarstva koje vodi beskonačne postupke na sudu i pokušaja da preko kantonalne inspekcije ubrza proveru zakona nikom nije stalo da se pitanje Buškog jezera bar na neki način reši u korist prostora gde se jezero nalazi!?”, ističe Brešić.

Uputili su, dodaje u saopštenju, do sada pet zahteva za izdavanje rešenja o obavezi plaćanja prema Upravi za inspekcijske poslove HBK-a, ali na žalost do sada nisu uspeli postići da se izda rešenje što bi značio automatsku naplatu sredstava.

"Nikad niko, bilo na vladi, bilo u političkim krugovima nije otvorio ovo pitanje. Postavljamo svima pitanje zašto nikom nije stalo da naplatimo 15 miliona konvertibilnih maraka? Zašto je normalno da se isti zakon primenjuje i uredno se po njemu plaća u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, a u Kantonu 10 niko ne sme ni spomenuti problem?”, upitao je Brešić.

Obzirom da je firma Crpna stanica Buško blato d.o.o. Livno ostala bez okolišne dozvole jer su je pravno srušili na Kantonalnom sudu u Sarajevu, Brešić se pita takođe, nije li vreme da se toj firmi ipak 'ukaže' neko od inspektora jer, napominje on, upravo sada prazne Buško jezero bez ikakvih saglasnosti i definitivno će na ovaj način uništiti riblji fond, a razmeri ekološke katastrofe.

Na kraju saopštenja, ministar u Vladi HBK-a dodaje kako su prošle sedmice poslali niz prijava raznim inspektorima te se nada da će bar jedan doći i uraditi svoj posao.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi