Taksin Šinavatra
AP/Frank Franklin Ii
Taksin Šinavatra

AP/Frank Franklin Ii

Taksin Šinavatra, Foto: AP/Frank Franklin Ii

Vrhovni sud Tajlanda osudio je bivšeg premijera te zemlje i crnogorskog državljanina Taksina Šinavatru na pet godina zatvora zbog ilegalnog vlasništva nad akcijama u državnoj telekomunikacionoj firmi i sukoba interesa, te je raspisao nalog za njegovo hapšenje. Presuda je ovog meseca postala pravosnažna, a obrazloženo je da je Šinavatra prekršio tamošnji zakon o sprečavanju korupcije jer je prikrio da je pravi vlasnik milionski vrednih akcija.

Krivično odeljenje za nosioce političkih funkcija pri Vrhovnom sudu, kako prenosi, „Bangkok post”, saopštilo je da je u pitanju nastavak suđenje u slučaju protiv Šinavatre u odsustvu, a u skladu sa novim zakonskim rešenjima o krivičnom postupku za nosioce političkih položaja iz 2017. godine.

Šinavatra je godinama u bekstvu, a u međuvremenu je dobio crnogorski pasoš, osnovao je firmu u Podgorici i kupio atraktivno zemljište kod Budve, gde mu je omogućena gradnja ekskluzivnog hotela sa marinom za jahte.

Planska dokumentacija, koju je usvojila bivša crnogorska vlada, omogućava Šinavatri, od 2009.godine državljaninu Crne Gore, da sagradi hotel sa 500 ležajeva i privatnu marinu od najviše 50 vezova.

Šinavatra je kupio 2017. godine za 24 miliona evra deo ostrva Sveti Nikola u Budvi, od kompanije San investments, iza koje stoji kontroverzni biznismen Stanko Cane Subotić. Tada je firma San investments zaključila kupoprodajni ugovor sa Šinavatrinom kompanijom Global TS Montenegro.

Prodato zemljište je Prva banka, u kojoj je najveći akcionar Aco Đukanović, držala dugo pod hipotekom jer joj je Subotić bio dužan. Nakon što je Šinavatra kupio zemljište, dug banci je vraćen i hipoteka je izbrisana.

Subotićeva firma San investments nekretnine na ostrvu Sveti Nikola trgovala je neposredno nakon referenduma o državnom statusu Crne Gore, od beogradskog biznismena Nenada Đorđevića. Ta imovina plaćena je oko 20 miliona evra, nakon što je Subotić podigao kredit kod Prve banke.

Šinavatra je zbačen sa vlasti 2006. godine, nakon čega je pobegao sa Tajlanda da ne bi išao u zatvor zbog korupcije. Šinavatru je tamošnji glavni tužilac optužio 2008. godine na osnovu dokaza za malverzacije i sukob interesa između 9. februara 2001.godine i 19. septembra 2006.godine tokom njegova dva mandata premijera. Potom je osuđen na dve godine zatvora, ali je pre presude izbegao iz zemlje i preselio se u Dubaji. Ovo sada je druga presuda protiv ovog kontroverznog biznismena. Šinavatra je, prema navodima medija, osuđen za kršenje sistemskog zakona o suzbijanju korupcije držanjem akcija u dražvnoj telekomunikacionoj firmi preko posrednika. Taj zakon zabranjuje vladinom zvaničniku držanje udela u državnom ugovoru. Takođe je osuđen za sukob interesa.

Pročitajte: