Vladika Joanikije
printscreen youtube
Vladika Joanikije

printscreen youtube

Vladika Joanikije, Foto: printscreen youtube

 

Čestitajući praznik Svetog Save, Vladika Joanikije je kazao da ove godine proslavljamo osam vekova od osnivanja Eparhije budimljansko-nikšićke, koju je Sveti Sava utvrdio u manastiru Đurđevi Stupovi, i isto toliko vekova Zetske episkopije, iz koje je nastala Mitropolija crnogorsko-primorska.

„Imamo kontinuitet, živ i neprekinut, iako smo mnogo stradali kroz istoriju. Ovde je, takođe, bila nekada Episkopija humska, koju je Sveti Sava osnovao 1220. godine. On je 1219. godine dobio autokefalnost, i prošle godine smo slavili osam vekova od osnivanja Žičke arhiepiskopije, odnosno Srpske pravoslavne crkve, a to je jedno te isto. Ove godine proslavljamo osam vekova od osnivanja eparhija. Tada je Sveti Sava pravoslavnim obredom krunisao Svetog kralja Stefana Prvovenčanog. Sećamo se tih velikih događaja. Naš narod se, konačno, utvrdio u pravoslavnoj, jevanđeljskoj, istinskoj, živoj veri u vreme Svetog Save, onoj veri koja daje smisao svemu što radimo i čemu stremimo“, govorio je episkop Joanikije.

On je kazao da su litije izraz borbe za slobodu vere, a da tamo gde nema slobode vere — nema ni prave vere.

Prava vera je uvek slobodna i ne može je niko svezati. Mnogi su pokušavali, ali u tome nisu uspeli. Nije uspeo ni Neron, ni Dioklecijan, ni Staljin, ni Lenjin, ni Broz, niti bilo koji despot i tiranin kojeg je istorija izvela na istorijsku scenu“.

Onaj ko ti uzima dom, uzima sve — slobodu, čast i dostojanstvo, kazao je vladika i poručio: „Prema tome, borićemo se, i u ovoj nameri smo jednomisleni i mi sveštenici i narod, od starca do deteta. Svi isto o ovom pitanju mislimo, iako smo različiti po mnogo čemu, različitih viđenja, različitih političkih opredeljenja, usmerenja... Ali u ovome smo jedno“.

„To su nam naši preci zaveštali, da u veri, u odanosti svetinjama budemo jedno, da budemo jaki. Zato se objedinjujemo i snažimo ovim zajedništvom i Božjim blagoslovom. Kad vidimo ovoliko naroda, naročito dece i omladine, svi imamo osećaj da smo se pomešali zajedno sa svetiteljima, sa našim precima, sa anđelima. To je sila, to je Božji blagoslov. Mi se ne borimo ognjem i mačem, nego istinom. Borimo se verom i ljubavlju, krepeći se, utvrđujući se, spremajući se da naše svetinje branimo, ako bude trebalo i svojim životima, da ih niko ne skrnavi“.

Štitimo zaveštanje velikog kneza Miroslava, ktitora ove svetinje, štitimo predanje, istoriju, vekove, zaveštanja naših predaka. Štitimo čast i obraz svoj, i svog potomstva, želeći da se izborimo u našoj državi za slobodu vere, da naša vera bude ravnopravna sa ostalim verama“, kazao je vladika Joanikije.

Istakao je da naša Crkva ne može dozvoliti da bude diskriminisana i da ne traži veća prava od onih koje imaju ostale vere, iako je najmnogobrojnija u Crnoj Gori.

Bolje nam je da budemo i gonjena vera, jer gonjena vera rađa svedoke, mučenike i ispovednike, nego da prihvatimo poniženje i nepravdu, a to bi, zapravo, bilo da bismo sebi potpisali smrtnu presudu. Ovo je udar na pravoslavlje i na pravoslavnu veru u Crnoj Gori. To je naš narod osetio, istinski, iz dubine duše. Ova naša okupljanja su refleks iz kostiju naših predaka. Naša pravedna borba će da izdrži do kraja dok se ovo zlo ne ukloni“, poručio je vladika Joanikije.

Rekao je na kraju da Crkva i narod imaju podršku cele Pravoslavne crkve.

„Od Vaseljenske i Jerusalimske patrijaršije, posebno Ruske pravoslavne crkve. Veliku podršku imamo od sveštenstva i naroda SPC iz Srbije i Republike Srpske, dijaspore i celog sveta. Oči svih su uperene u Crnu Goru, i zajedno ćemo istrajati da ovaj narod dođe do slobode vere!“, zaključio je episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.