RAMA U PLAMENU! Visi mu kamen nad glavom, opozicija ruši Tiranu, traže ono što ne sme da im da, više niko ne zna šta će biti 30. juna!

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da će lokalni izbori, zakazani za 30. jun, biti održani na teritoriji cele zemlje, ujedno poručujući onima koji "ometaju" taj proces da se "igraju vatrom".

Edi Rama
Edi Rama, Foto: Tanjug/AP

Rama je za Radio slobodnu Evropu (RSE), povodom institucionalne i političke krize koja potresa Albaniju zbog nesuglasica između njega i predsednika Ilira Mete oko datuma održavanja lokalnih izbora, istakao da je rešenje jasno, kao i da ga podržava cela međunarodna zajednica.

"Narod ima pravo da bira na dan određen Ustavom i zakonom i političari imaju obavezu da izađu pred narod. Ko ne izađe pred narod, slobodan je da to uradi, ali istorija je pokazala da ne samo što time ništa ne dobija već, naprotiv, plaća veliku političku cenu", naglasio je Rama.

Na tvrdnje opozicije da izbora neće biti, rekao je da se radi o "očajničkim naporima koji nemaju nikakve šanse da suspenduju osnovu pravila demokratskog suživota".

"Nije problem to što ja insistiram da idemo na izbore, ja insistiram da se poštuje Ustav i pravo građana da biraju", istakao je Rama.

Albanski predsednik Ilir Meta odložio je pre dve nedelje lokalne izbore obrazlažući takvu odluku "dubokom političkom krizom" koja vlada u zemlji, te izrazio zabrinutost od uličnih nereda.

Albanska opozicija danas će održati deveti protest "ujedinjene opozicije", a njen lider Ljuljzim Baša iz Demokratske partije izjavio je da neće odustati od zahteva za Raminom ostavkom, formiranje prelazne vlade i raspisivanje prevremenih parlamentarnih izbora.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi