Jadran
Youtube Printscreen
Jadran

Youtube Printscreen

Jadran, Foto: Youtube Printscreen

Hrvatsko Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture saopštilo je da su se usled jakog nevremena dogodile brojne pomorske nezgode. Primljeno je više od 150 poziva, a Zadarskom arhipelagu u akciji spasavanja spaseno je 56 osoba, među kojima najviše dece.

Nevreme

Instagram Printscreen

Prvu dojavu o nesreći službenici MRCC Rijeka primili su u 22.30h, kada je dojavljeno o nasukavanju pet jedrilica sa ukupno pedesetoro dece i šest odraslih osoba u uvali Jaz.

U vrlo kratkom roku sa nasukanih jedrilica spaseno je ukupno 56 osoba, koje su potom prevezene u Molat i sklonjene u prostorijama Mesnog odbora.

Među spasenima su u najvećem broju deca starosti od 10 do 15 godina, državljani Italije i Švajcarske, koji su spaseni zajedno sa 6 članova posada pet nasukanih jedrilica, te dvoje državljana Hrvatske, koji su, na istoj poziciji uspeli da napuste vlastito plovilo pre potonuća i na brodskom tenderu da pričekaju pomoć.

Pročitajte još:

Među spasenima, srećom, niko nije povređen, a nije uočeno ni zagađenje mora. Trebalo bi da svi spaseni napustite ostrvo Molat danas prepodne, redovnom brzo-brodskom linijom za Zadar.

U Riječkom području nadzora sigurnosti plovidbe sinoć i noćas do jutarnjih sati trajala je potraga za sedam državljana Češke (jedan odrasli i šestoro dece), koji su poslednji put viđeni u plovidbi između mesnog kampa u Puntu i Stare Baške. Traganje do jutra nije dalo rezultate, ali su međuvremenu iz kampa, odakle je nestanak dojavljen, javili kako su se svi vratili samostalno, čime je ova akcija traganja i spasavanja okončana, a uzroci nestanka utvrdiće se uviđajem.

Primljena je i dojava o nasukavanju tri plovila na ostrvu Susku. Na poziciji nasukanja pronađeni su svi članovi posada, među kojima niko nije povređen, niti je bilo zagađenja mora.

Podsetimo, grmljavinsko nevreme koje je u nedelju naveče poharalo Zadar nanelo je veliku štetu. Olujni vjetar čupao je stabla po celom gradu. Ljudi su se, nakon što se oluja smirila, organiziovali kako bi što pre osposobili prolaz cestom.

Iz meteorološke stanice Puntamika saznaje se kako je u sinoćnjoj oluji palo 16 litara kiše i to u dva navrata, tačnije dva pljuska. Ističu takođe kako je vetar duvao 29 metara u sekundi, odnosno više od 104 kilometara na sat.

U nedelju uveče temperatura se spustila na 19,4 stepeni i to u 23.18 sati.

Nevreme Antalija

Printscreen