Ana Brnabić i Zravko Krivokapić
Pink/printscreen
Ana Brnabić i Zravko Krivokapić

Pink/printscreen

Ana Brnabić i Zravko Krivokapić, Foto: Pink/printscreen

Reč je o prvim dozama vakcina protiv kovida19 u Crnoj Gori.

Delegacija Vlade Crne Gore na čelu sa premijerom Zdravkom Krivokapićem na aerodromu je dočekala predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić.

Premijeri dve zemlje obratili su se građanima u prenosu uživo sa aerodroma u Podgorici.

Krivokapić je izrazio posebnu zahvalnost građanima i rukovodstvu Srbije koji su na ovaj način iskazali nesebičnost i solidarnost.

- Nadam se da će ovo biti novi početak razvoja naših odnosa, koji su jedno vreme bili u zastoju. Moramo da unapređujemo naše odnose u korist naših građana, jer je to naša državnička obaveza - rekao je Krivokapić.

Crnogorski premijer iskazao je zahvalnost građanima Srbije, koji su se odrekli svojih vakcina i uputili ih građanima Crne Gore. To su, istakao je, vakcine koje treba da zaštite stanovništvo Crne Gore i dodao:

- Zdravlje iznad svega, a solidarnost pre svega.

Krivokapić je rekao da su građani Crne Gore dugo iščekivali kada će doći vakcine.

- Večeras, 74. dan od kako je ova vlada ustanovljena, stigla je vakcina. Ne želeći da optužujem bilo koga, ipak neko treba da se zapita šta je bilo u vremenskom periodu od 30. avgusta do 4. decembra, pa nismo odradili najveći deo posla da, kao Srbija, obezbedimo svojim građanima ono što je najvažnije, a to su vakcine koje će da se suprotstave pandemiji koja je zahvatila čitav svet - rekao je Krivokapić.

On je naveo da mu je drago što je premijerka Srbije Ana Brnabić večeras u Podgorici i izrazio nadu da će se sledeći put naći lepšim povodom.

Brnabić je navela da se otvara novo poglavlje u odnosima Beograda i Podgorice.

- Ovim želimo da odnosi budu između dva naroda kao između braće i sestara, najboljih i najvećih prijatelja. Želimo da gradimo mostove bratstva i prijateljstva sa Crnom Gorom - rekla je Brnabić.

Brnabić je precizirala da donacija iz Srbije sadrži ukupno 4.000 doza, od kojih je ona večeras donela polovinu i najavila da će uskoro biti organizovana i primopredaja druge polovine namenjene revakcini.

Prema njenim rečima, ta količina vakcina možda ne deluje kao velika, ali je dovoljna da se vakcinišu ili zdravstveni radnici u crvenim kovid zonama ili najizloženiji zdravstveni radnici i starije stanovništvo, onako kako to budu odlučili nadležni u Crnoj Gori.

Izrazila je divljenje time kako se Crna Gora bori sa pandemijom virusa korona i u tom smislu kazala da primećuje da je sve veći broj testiranih što je pravi vid borbe dok ne stigne vakcina i da je sve više hospitalizovanih.

- Nama u Srbiji je drago što se nosite dobro sa pandemijom virusa korona - istakla je Brnabić.

Navela je da je naročito u teškim vremenima solidarnost najvažnija i poručila da je Srbija spremna da donira još vakcina Crnoj Gori ukoliko to bude potrebno.

- Mi smo ove vakcine dobili zahvaljujući ličnom prijateljstvu predsednika Aleksandra Vučića i ruskog predsednika Vladimira Putina i veliko mi je zadovoljstvo što smo mogli da izađemo u susret Crnoj Gori - kazala je Brnabić.

Srbija donirala ruske vakcine

Brnabić je ranije danas najavila da će Srbija Crnoj Gori donirati rusku vakcinu jer je Sputnjik V najbliža za registraciju u Crnoj Gori, a Srbija je htela da postupi pragmatično.

Kako je tada rekla, donaciju ne gleda kao na političko, već zdravstveno pitanje.

Poručila je da je lako biti solidaran u laka vremena i istakla da je ponosna što je Srbija dovoljno solidarna.

- Mi u ovom trenutku imamo dovoljno vakcina da vakcinišemo nekih 850.000 ljudi, s tim što nam dodatne vakcine stižu u narednih nekoliko dana - rekla je Brnabić.

BONUS VIDEO Ogromne gužve na srpskim skijalištima: Na Torniku dnevno oko 2.000 skijaša, za vožnju gondolom u redu se ponovo čeka duže od sat vremena

 *

Pročitajte i:

Komentari (5)

N.N

17.02.2021 19:50

Braca I Sestre jesmo, Dve Republike takodje...Pomoc uvek Kad zatreba.. Sve ostalo, je pricanje... Bicemo mi skupa... Zdravi I Zivi bili I videli. prokleta je Sila I Divljastvo... Zivelo Bratstvo I jedinstvo...Srbija I Crna gora.

Nada

17.02.2021 19:55

Srbija njih hlebom ali se nadam da oni nece nas kamenom ! Ne verujem njihovoj vladi !

sone

17.02.2021 21:29

e moja srbijo

vuk

18.02.2021 04:52

Ne pridavati puno pažnje ovim hvalama, oni su licemerni.

Zoran52

18.02.2021 06:27

Dozu za revakcinaciju uručuje ambasador Božović.