NOVA PRAVILA U HRVATSKOJ OD 1. JANUARA! Uvedena zabrana, mnogi će pobesneti! Jedan detalj veoma bitan

Uprava Nacionalnog parka Krka predstavila je novi pravilnik, prema kojem će kupanje biti zabranjeno na gotovo celom području parka od 1. januara sledeće godine.

Hrvatska, more
Hrvatska, more, Foto: Youtube/Printscreen

Time žele da očuvaju prirodu, ali i da smanje stradanje posetilaca, jer se u poslednje četiri godine na Skradinskom buku utopilo petoro ljudi.

- Temeljni cilj je očuvanje procesa taloženja sedre (sedimentne stene), jer celokupna održivost bazena reke Krke i njenog živog sveta počiva upravo na razvoju sedrenih barijera. Iz tog razloga novi Pravilnik donosi zabranu kupanja - rekla je za HRT upravnica NP Krka Nela Slavica.

Iako je Pravilnik o zaštiti i očuvanju Nacionalnog parka Krka već stupio na snagu, zabrana kupanja primenjivaće se tek od 1. januara sledeće godine, prenosi Index.hr.

- Dogovorili smo se da ipak ostavimo period prilagođavanja, naročito zbog turistickih agencija koje dovode posetioce u Nacionalni park - pojasnila je Slavica.

Izuzetak za kupanje je što će i dalje biti dozvoljeno na tri plaže uz Visovačko jezero i podno Roškog slapa, što su tradicionalna kupališta domaćeg stanovništva.

Na snazi i dalje ostaje i mera ograničenja broja posetilaca na Skradinskom buku. U istom trenutku ih onde ne sme biti više od 10.000.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi