Incident kod Knina uoči Božića
Tanjug
Incident kod Knina uoči Božića

Tanjug

Incident kod Knina uoči Božića, Foto: Tanjug

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenjuje da ispisani grafiti predstavljaju otvoreni poziv na obračun sa preostalim Srbima u tom selu i šire u Hrvatskoj.

Pročitajte još:

 

- Ključni problem jeste činjenica što aktuelna vlast u Hrvatskoj, kao i prethodne vlasti, javno ne osuđuje govor mržnje i poziv na obračun sa preostalim Srbima, rekao je Linta i ukazao da i policija ne uklanja navedene grafite i poruke, ne pronalazi organizatore i izvršioce ovih vandalskih činova, niti se krivci kažnjavaju.

Linta ocenjuje licemernim činjenicu da je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović čestitala Božić sveštenstvu i vernicima Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj, a istovremeno deli ordenje ratnim zločincima, ne osuđuje javno brojne primere govora mržnje i pozivanja na obračun sa Srbima, niti traži da nadležni državni organi oštro kazne organizatore i počinice takvih neđela.

Miodrag Linta

Medija centar

Miodrag Linta, Foto: Medija centar

On ističe da Srbima u Hrvatskoj ništa ne znače deklarativne čestitke hrvatskih zvaničnika povodom Božića i Vaskrsa već jasna politička volja hrvatske vlasti da poštuje sopstveni Ustav i temeljne vrednosti današnjeg sveta antifašizam, ljudska i manjinska prava.

- Nažalost, preostali Srbi u selu Polača će predstojeće Božićne praznike provesti u strahu i neizvesnosti, a ne u radosti u veselju - kazao je Linta.

Udruženje Srba iz Hrvatske ističe da su grafiti uznemirili retke povratnike u ovom poddinarskom mestu, a posebno radi činjenice da je do ovoga došlo pred pravoslavni Božić.

Kakva je ovo poruka i šta ona znači dobro je poznato, jer pod tim znakom nažalost desili su se najveći zločini nad Srbima za vreme Drugog svetskog rata i na kraju Građanskog rata 1991-1995. usledilo je i etničko čišćenje u akciji hrvatske vojske i policije „Oluja", kaže se u saopštenju.

 

Ukazuje se da se od progona Srba iz Hrvatske vrši snažna revizija istorijskih događaja i krivotvorenje realnosti fašističke Nezavisne države Hrvatske i da ovakvo ponašanje izdvaja Hrvatsku od drugih članica EU kada je riječ o rehabilitaciji fašističkog istorijskog nasleđa.

- U ovakvom stanju ne može se govoriti o povratku jer i oni retki koji su se vratili ne osećaju se sigurnim, ni u danima kada obeležavaju praznik koji bi za sve trebao doneti mir i slogu - navelo je Udruženje Srba iz Hrvatske.

Komentari (4)

aca

05.01.2019 18:15

Tako nova NDH brise pravu istoriju a naivni Srbi ,cute ,mediji u Srbiji se ne oglasavaju i tako se lagano rugamo hiljadama Srpskih zrtava .Zato je potrebna nacionalna strategija ,braco .

jura

06.01.2019 08:01

@aca - Samo vi što dalje od ndh, pravac kosovo po nacionalnu strategiju.

jura

05.01.2019 20:36

Jel može biti Hrvatsks Karaburma? Kako može biti Srpsko selo. Može biti Hrvatsko selo sa pretežitim srpskim življem. Mješate, prisvajate.

Miki

06.01.2019 13:27

Organiziraćemo vam još jednu trakorijadi Knin-N.Sad,i to sa novijim traktorima!!