MAKEDONIJA PROKLJUČALA! Ustanak u Skoplju počinje tačno u podne, narod ruši Zaeva!

Najveća opoziciona stranka u Severnoj Makedoniji VMRO-DPMNE, koja traži ostavku premijera Zoran Zaeva, za danas od 12:30 do 14 časova najavila je blokadu zgrade makedonske vlade i Ministarstva spoljnih poslova.

Makedonija
Makedonija, Foto: EPA

Ta stranka je sinoć postavila ultimatum makedonskom premijeru Zaevu da do kraja dana javno obavesti o tajnim pregovorima koji su se, kako tvrde, vodili tokom prošlog vikenda u Sofiji, jer će u suprotnom blokirati zgrade vlade i MSP.

Predsednik VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski je izjavio da se trenutno živi u istorijskim trenucima u kojima se odlučuje o budućnosti te zemlje, kada ponuđena rešenja otvaraju veće probleme i predstavljaju smetnju za budućnost, objavio je portal "Plusinfo".

Da li će Zaev podneti ostavku?

Ukupan broj glasova: 559

  • Da: 23% (129)
  • Ne: 77% (430)

On je pozvao građane da se masovno okupe na današnjem, kako je naveo, nepartijskom protestu.

"Molim sve da imaju razumevanje za sve ono što danas radimo jer, ako danas ne uspemo, plašim se da neke buduće generacije neće imati mogućnost da poprave grešku koju su danas napravili Zoran Zaev i vladajući Socijaldemokratski savez", kazao je Mickoski i pozvao političare da ne pokušavaju da zadiru u makedonski identitet, jezik, posebnost, istoriju, tradiciju i običaje.

"Nemojte ni slučajno da zadirete, niti da pomislite da se otkažete od makedonske manjine u našem istočnom susedu jer tu hartiju koju budete potpisali biće bezvredna. Naredna vlada koja će biti vlada jedinstva tu istu hartiju ne namerava da poštuje", zaključio je Mickoski.

Zoran Zaev
Zoran Zaev, Foto: EPA

Opozicija je započela sa protestima ispred vlade u Severnoj Makedoniji nakon što je Zaev u intervjuu za bugarsku agenciju BgNes rekao da njegova zemlja i Bugarska imaju zajedničku istoriju od koje su nastale makedonski narod i bugarski narod, kao i makedonski jezik i bugarski jezik.

Zaev je u istom intervjuu tvrdio da Bugarska nije bila okupator na teritoriji današnje Severne Makedonije za vreme Drugog svetskog rata, već da je bila samo administrator, preneo je Tanjug.

Intervju je usledilo nakon što je Sofija blokirala početak pristupnih pregovora Skoplja sa EU.

Sofija zahteva od makedonskih vlasti da odustanu od pretenzija za makedonsku manjinu u Bugarskoj, da u dokumentima EU se ne navodi makedonski jezik, već oficijelni jezik prema Ustavu Severne Makedonije i da u pregovaračkom okviru za tu zemlju bude sadržan i takozvani putokaz koji će jasno i vremenski definisati sprovođenje odredaba iz Sporazuma o prijateljstvu koje su te dve zemlje potpisale 1. avgusta 2017. godine.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi