Crkva
Alo!/ Dejan Briza
Hrvatska policija

Profimedia

Hrvatska policija , Foto: Profimedia

A samo dva dana ranije ista PU objavila je kako nakon provedenog kriminalističkog istraživanja sumnjaju da su 30-godišnji i 22-godišnji hrvatski državljani počinili krivično delo teške krađe.

Pročitajte još:

 

- Navedeni su između 3. i 4. marta provalili u pušnicu i ostavu porodične kuće u Branjinom Vrhu, iz kojih su otuđili razne alate i suhomesnate prerađevine pričinivši štetu u vrednosti od više hiljada kuna - stoji u policijskom saopštenju.

Uz to, sumnja se da je isti dvojac provalio u prostorije Centra za socijalnu pomoć Beli Manastir i pokušao ukrasti metalni sef, no u toj nameri ipak nisu uspjeli. Kako ističu u PP Beli Manastir, krađe na području grada događaju se, ali one su sporadične - barem su bile do ovih poslednjih slučajeva. Brzim delovanjem svi su počinitelji identifikovani.

Hrvatska policija

Profimedia

Hrvatska policija , Foto: Profimedia

A krađa u župnoj crkvi svetog Martina biskupa dogodila se "u po' bela dana".

Preporučujemo i ovo:

 

- U toku su radovi na uređenju garaže, a ja sam s majstorom krenuo u crkvu da se dogovorimo o novim radovima u unutrašnjosti crkve. Počinitelj je u to vreme sigurno bio tamo, negde skriven. Kada smo izišli van, video sam nepoznatog čoveka kako izlazi iz crkve - prepričao je za Glas Slavonije don Josip Kajić, župnik belomanastirski, nastavljajući kako je u prvi mah mislio da je reč o nekom verniku. No, dodaje, celi mu se slučaj učinio sumnjivim, pa je dotičnog muškarca upitao treba li što i može li mu kako pomoći.

- Rekao mi je da se došao pomoliti i uzeti novine - priča don Kajić, nastavljajući kako se odmah nakon razgovora ponovo vratio u crkvu i ugledao obijene fioke u kojima se čuva novac od "lemuzije" - dobrovoljnih priloga. Izašavši ponovo u crkveno dvorište, sveštenik je video tog čoveka kako užurbano prelazi ulicu.

 

- Seo sam u automobil i krenuo za njim. Kada sam ga sustigao, pitao sam ga kako može da krade u crkvi, zapretivši mu da ću pozvati policiju ne vrati li novac. Molio je da ne zovem policiju, tvrdivši da će novac vratiti. Vratili smo se, novac je ostavio, ali mi je već na prvi pogled bilo jasno da veći deo nije vratio, nego je ostavio kod sebe. Kada sam to rekao, pobegao je - kaže don Kajić.

Nije siguran koliko je u fiokama bilo novca, s obzirom da ih prazne jednom u tri-četiri meseca, ali najverovatnije je reč o iznosu između 1.000 i 1500 kuna.