Banka, bankomat
Shutterstock
Banka, bankomat

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su u nastavku operativne akcije „Transfer“ započeli pretrese stambenih i poslovnih objekata i pokretnih stvari na sedam lokacija na području Kantona Sarajevo i Istočnog Sarajeva.

Akcija se provodi zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično delo iz člana 249. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine udruživanje radi činjenja krivičnih dela u vezi s krivičnim delima iz člana 294. prevara, člana 373. krivotvorenje isprave, i člana 397. neovlašćeni pristup sistemu i mreži elektronske obrade podataka Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, te člana 209. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine pranje novca.

Uskoro će biti uhapšeno, kako tamošnji mediji saznaju, više osoba.

Pre pola godine, SIPA je u ovoj akciji zbog prevare teške više od šest miliona KM, kako je “Avaz” objavio, uhapsila Begu Agića, koji se nalazi u pritvoru.

Ova osoba osumnjičena je da je počinila visokosofisticirane oblike finansijskih prevara i ojadila građane Evropske unije.

Istraga je usmerena, kako saznajemo, protiv više osoba u BiH, koje su bile Agićevi pomagači u ovom poslu i kojima je on prebacivao novac sa stranih računa na račune u BiH.

Iz Tužilaštva BiH tada je rečeno da je, kako bi se sve razotkrilo, ostvarena saradnja s Interpolom u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj, kao i s bankama sa područja EU.

Prema informacijama „Dnevnog avaza“, Agić je hakerskim upadima na račune u stranima bankama u Nemačkoj i Švajcarskoj obavio prevaru tešku skoro šest miliona maraka (tri miliona evra). Agić i njegova ekipa krivotvorili su bankovne naloge za uplate te ulazili u zaštićene mreže i komunikacijske sisteme kako bi krivotvorenom dokumentacijom realizirali novčane uplate iz inostranstva na račune više građana u BiH.

Radi se o iznosima do 10.000 evra da finansijske transakcije koje su uplaćivali, a većinom Agić, ne bi bile upadljive istražnim organima.

Agić je građanima BiH s kojima je dogovorio saradnju, zauzvrat davao određenu naknadu. Oni su za njega podizali novac s računa i predavali mu sve na ruke.

Otkriveni su, kako nezvanično saznajemo, sasvim slučajno, a Agić je ovu prevaru doveo skoro do savršenstva. Nije poznato koliko je dugo upadao u sisteme banaka i prebacivao novac.

Pročitajte: