Zagreb
Youtube/Printscreen
Zagreb

Youtube/Printscreen

Zagreb, Foto: Youtube/Printscreen

Bivši guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski iznenada je preminuo u četvrtak poslepodne u 68 godini. Rohatinski je rođen u Zagrebu 3. avgusta 1951. godine, diplomirao je na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu 1974., a na istom je fakultetu i doktorirao 1988. godine, na kojem mu je mentor bio bivši ministar finansija Mato Crkvenac.

U vreme Jugoslavije radio je u Republičkom zavodu za planiranje, čiji je bio direktor od 1989. godine. Godine 1990. postao je voditelj Odseka za makroekonomsku analizu i politiku Ekonomskog instituta u Zagrebu, kojim je rukovodio do 1998. godine, kada je prešao na mesto glavnog ekonomiste Privredne banke Zagreb.

Godine 2000. preuzima mesto direktora za makroekonomske analize koncerna Agrokor, a iste godine u julu imenovan je za guvernera HNB-a. Tokom vođenja središnje banke dobio je nagradu udruženja guvernera evropskih nacionalnih banaka za najboljeg guvernera. Dužnost guvernera obavljao je u dva mandata i bio je najdugovečniji guverner od sticanja hrvatske nezavisnosti.

Iz HNB-a se vratio u koncern Agrokor na mesto savetnika. Njegov odnos s koncernom bio je u fokusu javnosti zbog kontroverznih okolnosti u kojima je svojevremeno prodata fabrika njegove supruge. Rohatinski je insistirao da u celoj toj priči nema ništa nečasnog.

Rohatinski se svojevremeno spominjao i kao mogući kandidat za hrvatskog premijera, ali do njegovog političkog angažmana o kojem se u više navrata pisalo na kraju nikada nije došlo.

Rohatinski je autor nekoliko knjiga iz sfere ekonomije, a poslednju, "Kriza u Hrvatskoj", izdao je pre nekoliko meseci. Pre samo nekoliko dana izašla je i njegova autobiografska knjiga "Persona non grata".