Zoran Zaev
EPA/Nake Batev
Zoran Zaev

EPA/Nake Batev

Zoran Zaev, Foto: EPA/Nake Batev

*U Severnoj Makedoniji u toku borba protiv korupcije i kriminala

*Uhapšen Boki 13

*Oglasio se premijer Zaev

 

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je večeras da otvaranje istrage u slučaju „Reket“, u okviru koje je uhapšen Bojan Jovanovski, poznatiji kao šoumen "Boki 13", demonstrira jasnu i nedvosmislenu borbu protiv kriminala i korupcije u toj zemlji.

Zaev je u intervjuu za agenciju MIA zahtevao od Tužilaštva u Skoplju da obelodani kakva je umešanost specijalnog tužioca Katice Janeve, koja je juče iznenada podnela ostavku, kako bi se zaustavile spekulacije, koji su, kako je naveo, predmet zloupotrebe jer je reč o visokom državnom funkcioneru.

Pročitajte još:

Makedonski premijer smatra da ovaj slučaj neće uticati na kredibilitet Specijalnog tužilaštva jer, kako kaže, ta institucija ima kapacitet i ljudske resurse da dobro obavlja svoje zadatke.

On je odbacio tvrdnje lidera najuticajnije opozicione VMRO-DPMNE Hristijana Mickoskog da su u ovaj slučaj umešani i visoki funkcioneri njegovog vladajućeg Socijaldemokratskog saveza.

Zev je pozvao Mickoskog da, ako ima dokaze, o tome obavesti tužilaštvo jer je to, kako je rekao, njegova dužnost.

Hristijan Mickoski

Printscreen Youtube

Hristijan Mickoski, Foto: Printscreen Youtube

Inače, slučaj “Reket” je izazvao veliku pažnju makedonske javnosti zbog umešanosti poznatih medijskih ličnosti poput Bojana Jovanovskog.

Eventualna umešanost, kako pišu makedonski mediji, šefice Specijalnog tužilaštva Katice Janeve dodatno je uzburkalo makedonsku političku scenu s obzirom na to da je VMRO-DPMNE blokirao rešavanje statusa tog tužilaštva zbog neslaganja sa vladajućim Socijaldemokratskim savezom o tome da Janeva ostane na čelu te institucije.

Specijalno javno tužilaštvo je formirano 2015. godine sa mandatom od četiri godine, kao nezavisni istražni organ koji je trebalo da procesuira krivične odgovornosti proizašle iz prisluškivanih razgovora funkcionera za vreme dok je premijer bio Nikola Gruevski.

Vlast i opozicija u Severnoj Makedoniji rade na predlogu Zakona o specijalnom tužilaštvu kako bi se omogućio nesmetan rad ove institucije, čiji mandat formalno-pravno se završava u septembru ove godine, ukoliko se prethodno ne postigne zakonsko rešenje o njegovom funkcionisanju kao delu pravnog sistema te zemlje.

Bojan Jovanovski, Boki 13

Printscreen Youtube/МАКФАКС

Bojan Jovanovski, Boki 13, Foto: Printscreen Youtube/МАКФАКС

Makedonsko Tužilaštvo za organizovani kriminal saopštio je da u slučaju „Reket" poseduje audio i video materijale o razgovorima između osumnjičenih Bojana Jovanovskog i makedonskog biznismena Zorana Milevskog koji su, uz podršku jednog tužioca, ucenjivali poznatog makedonskog biznismena da im isplati osam miliona evra u zamenu za oslobađajuću presudu.

Boki 13

Screenshoot Youtube

Boki 13, Foto: Screenshoot Youtube

Kako navode makedonski mediji, reč je čuvenom skopskom biznismenu Jordanu Orce Kamčevu, koji je prijavio slučaj Tužilaštvu u Skoplju nakon što su Jovanovski i Milevski tražili od njega osam miliona evra kako bi mu pomogli, uz podršku tužioca, da bude oslobođen optužnice makedonskog Specijalnog tužilaštva u slučaju „Imperija".

Mediji tvrde da je upravo Katica Janeva tužilac koji je umešan u ovaj slučaj.

Prošle noći makedonska policija je izvršila pretres kuće Katiea Janeve i tom prilikom joj je oduzet mobilni telefon.

BONUS VIDEO: Francuska povlači priznanje Kosova