ŠTA SE DOGAĐA U BANJALUCI? U samo 10 meseci više od 100 osoba je promenilo sopstveno ime...

U prvih 10 meseci prošle godine 101 osoba je podnela zahtev za promenu ličnog imena ili prezimena, dok se na taj korak u poslednja tri meseca 2019. godine odlučilo tek troje građana, podaci su Odeljenja za opštu upravu BiH.

Banjaluka
Banjaluka, Foto: Shutterstock

Ističu da je razlog za pad zainteresovanosti građana za promenu imena to što je u oktobru prošle godine usvojen novi Zakon o ličnom imenu.

"Od stupanja na snagu novog Zakona o ličnom imenu u oktobru prošle godine podnesena su do kraja godine ukupno tri zahteva, koja zbog pooštrenih kriterijuma i težih uslova za promenu ličnog imena nisu ni rešena", kazali su u Odeljenju za opštu upravu.

Naime, prema novom zakonu pooštreni su kriterijumi i uslovi za promenu ličnog imena i prezimena, te tako osobe koje nakon razvoda žele da vrate svoje prezime to mogu jednostavno učiniti u roku od godinu dana, a ako to ne urade u predviđenom roku dužni su dostaviti mnogo više dokaza nego ranije.

"Takođe, prema novom zakonu, promena ličnog imena se neće odobriti licima kojima od poslednje promene ličnog imena nije proteklo više od pet godina otkako je poslednja promena upisana u matične knjige odnosnih lica", objasnili su nadležnom odeljenju.

Dodaju da su 2017. godine zaprimili i rešili 118 zahteva, a 2018. 121 zahtev za promenu imena, te da su neki od razloga zašto građani menjaju imena jednostavnija upotreba imena i prezimena u inostranstvu.

"Ponekad građani žele da promene ime ili prezime radi usklađivanja podataka u matičnim knjigama sa podacima o ličnom imenu koji su evidentirani na kartonima ličnih karata u policiji", rekli su u nadležnom odjeljenju.

Navode da se ređe desi da zahtev podnesu roditelji koji žele da promene ime deteta, jer su se naknadno odlučili za neko drugo ime.

"Ne tako često dobijamo zahteve punoletnih osoba koje žele da promene kompletno lično ime, navodeći da promenu traže iz ličnih razloga", kazali su u ovom odeljenju.

Ističu da je nekolicina zahteva za promenu prezimena podnesena jer građani nakon razvoda žele da vrate prezime koje su nosili pre zaključenja braka.

Filip T. kaže da je svoje ime promenio jer mu se nije sviđalo ono koje su mu roditelji po rođenju dali.

"Nikad mi se nije sviđalo ime koje su mi roditelji dali jer je bilo staromodno. Sam sam odabrao ime Filip, jer smatram da ono predstavlja naš identitet i stvara prvu impresiju o nama", kazao je on.

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi