Spašavanje
Printscreen
Spašavanje

Printscreen

Ilustracija, Foto: Printscreen

Operater letelice sa medicinskom opremom je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske. Ovo je prva letelica predata na osnovu ugovora za tri helikoptera.

"Ansat" namenjen Republici Srpskoj opremljen je medicinskim modulom sa nosilima i medicinskom policom. U kabini se nalazi mesto za prevoz nastradalog i dva sedišta za lekare.

Medicinska oprema uključuje sistem za veštačku ventilaciju pluća, tele-EKG koji omogućava praćenje srčane aktivnosti u realnom vremenu i drugu opremu za evakuaciju pacijenata različite težine bolesti. Komplet uključuje i pet sedišta koja se mogu ugraditi umesto medicinskog modula, a u tom slučaju helikopter može da preveze sedam putnika. Takođe je ugrađen sistem za aktivno prigušivanje vibracija.

- Ova isporuka svedoči o konkurentnosti "Ansata" na evropskom tržištu i vidimo i perspektivu za nove narudžbine. Siguran sam da će evropski operatori ceniti povoljnu cenu eksploatacije helikoptera, njegovu svestranost i pouzdanost. Još dva "Ansata" biće predata Republici Srpskoj za potrebe policije 2021. i 2022. godine. godine i oni će biti dodatno opremljeni reflektorima, sistemom za sletanje bez padobrana, vitlom i spoljnom remenom - objasnio je izvršni direktor "Helikoptera Rusije" Andrej Boginski.

U okviru ugovora o nabavci tri helikoptera za Republiku Srpsku, u Centru za vazduhoplovnu obuku Kazanske fabrike helikoptera obučena su tri tehničara i dva pilota naručioca. Planirano je da se u budućnosti u Centru za obuku izvede etapna obuka letačkog i tehničkog osoblja istovremeno sa isporučivanjem helikoptera – u naredne dve godine biće obučena još četiri pilota i šest tehničara.

"Ansat" je laki dvomotorni višenamenski helikopter čija je serijska proizvodnja pokrenuta u Kazanskoj fabrici helikoptera. Konstrukcija helikoptera omogućava mu da se brzo transformiše i u teretnu i u putničku verziju sa mogućnošću prevoza do sedam osoba. "Ansat" je sertifikovan za upotrebu u temperaturnom opsegu od -45 do +50 stepeni Celzijusa, kao i za rad u visokim planinama.

Pročitajte još: