Grob
Alo!/Dejan Briza
Grob

Alo!/Dejan Briza

Grob, Foto: Alo!/Dejan Briza

Ova godina počela je još jednim fascinantnim arheološkim otkrićem groba iz bakrenog doba u kojem se nalaze tri isprepletena kostura. Pretpostavlja se da je grob star oko 5000 godina.

U Lovasu, malom selu u istočnoj Hrvatskoj, arheolozi su pronašli trojni grob iz razdoblja bakrenog doba koji se može povezati s razdobljem kostolačke kulture (okvirno 3300. i 2700. pre nove ere).

Grobovi ove vrste izuzetno su retki u Hrvatskoj, a ovo bi mogao biti jedan od najranijih - drugi slični primerci poznati su s nalazišta Vučedol.

Ono što je posebno zanimljivo jeste što se u grobu nalaze tri kostura, u vrlo neobičnim položajima. Dvoje su položeni na leđa, s nogama presavijenim u kolenima i položenim na desnu stranu. Njihove ruke savijene su u laktovima i privučene prema prsima. Jedan kostur pripada ženi, staroj između 20 i 30 godina, a drugi muškarcu između 25 i 35 godina.

Između njih se nalazi još jedna pokopana žena stara između 30 i 40 godina. Ona je pronađena okrenuta licem i grudima prema tlu. Noge su joj isprepletene s nogama žene s njene leve strane, a desna ruka bila je ukrštena s rukom muškarca. Na desnoj ruci pronađeni su tragovi ozbiljne traume, verovatno uzrokovane premlaćivanjem.

Nažalost, još se ne zna zbog čega su sahranjeni na taj način. Ipak, teško je verovati da su sva tri pojedinca umrla istovremeno i moguće je da se bar u jednom slučaju radi o nasilnoj smrti.

Inače, kostolačka kultura je prethodnica poznatije vučedolske kulture. Živeli su u nadzemnim nastambama izgrađenima od "kućnog građevinskog materijala" koji se sastoji od gline pomešane sa slamom i stavljene na nadzemnu strukturu od pruća, drvenih kolaca i greda).

Za analizu kostura zadužen je bioarheolog Mario Novak iz Instituta za antropologiju u Zagrebu, gde se sada i nalaze kosturi.

Komentari (1)

pepa prasac

09.01.2020 14:30

seks utroje koji se ruzno zavrsio ljubomornom scenom :-)