Građani, koronavirus, Srbija
Alo / Vladimir Marković
Građani, koronavirus, Srbija

Alo / Vladimir Marković

Građani, koronavirus, Srbija, Foto: Alo / Vladimir Marković

 

Na ovu činjenicu nam je ukazalo Raskrinkavanje.ba, koje je tekst na portalu Alo! ocenilo kao manipulisanje činjenicama. Zahvaljujući Raskrinkavanje.ba, došlo se do činjenica koje ukazuju na to da maske s bakar-oksidom ne pružaju veću zaštitu od standarnih maski.

Objavljivaljem da maske s bakar-dioksidom pružaju bolju zaštitu mogu razviti lažni osečaj sigurnosti kod čitalaca.

Postoji više studija koje dokazuju da se bakterije i virusi (uključujući i virus SARS-CoV-2) kraće zadržavaju na čvrstim površinama presvučenim bakrom i njegovim jedinjenjima nego na plastici, teflonu ili nehrđajućem čeliku. Međutim, ne postoje dovoljno jasni dokazi da bakar-oksid u maskama ima isti efekat.

Raskrinkavanje je takođe kontaktiralo Agenciju za lekove i medicinske proizvode Republike Hrvatske (HALMED) sa upitom o uvezenim bakar-oksid maskama. Iz Agencije su odgovorili i pojasnili da su one klasifikovane kao i obične medicinske maske.

Gornji tekst je nastao kao posledica korekcija nakon što je Raksrinkavanje.ba originalni tekst sa portala Alo! ocenilo kao manipulisanje činjenicama.

***

(Originalni tekst)

Iz uvozne firme Rinigard kažu da je ovo tek prva u nizu nabavki i da očekuju narudžbine iz Srbije, Mađarske, Austrije i Švajcarske, koje su se već, kako se navodi, pokazale zainteresovanost za kupovinu na veliko.

Cena će zavisiti od količine narudžbine i verovatno će se u budućnosti menjati.

Maska se, navodi se, izgledom ne razlikuje od klasičnih hirurških maski za lice, ali je prilikom izrade u materijal inkorporiran bakar oksid s antivirusnim i antibakterijskim svojstvima, piše portal.

ANKETA: DA LI BISTE KUPILI OVU MASKU?

 

Maska se može koristiti višekratno, dok se fizički ne uništi, ne polije vodom ili se značajno ne zaprlja.

Uz svakodnevno nošenje može se koristiti i do mesec dana.

Maska se u kontinuitetu može nositi do tri sata, a potom je treba skinuti, odložiti na ravnu površinu i ostaviti 40 minuta kako bi svojstva materijala neutralizovala patogene.

Izraelski naučnici koji su je osmislili razvili su je na osnovu tehnologije za izradu zavoja i druge vojne opreme, a specifičnost maske je u činjenici da se njena efikasnost ne smanjuje s vremenom.

Koriste lekarima, ali i svim ljudima koji se žele zaštiti od korona virusa.

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (1)

Janko

20.08.2020 17:06

Ne trabunjajte majke vam. Disi punim plucima i BACI masku!!!