U Jasenovcu osvanula tabla sa parolom "Za dom spremni"

Tanjug | vesti 2016-12-03 13:46:00 2016-12-03 13:46:00

Veterani HOS-a su u centru Jasenovca, nedaleko od bivšeg ustaškog koncentracijskog logora, otkrili spomen-obeležje na kojem je uklesana ustaška parola za 'Za dom spremni'.

Wikipedia

Parola je ugravirana na ploči koja je 5. novembra podignuta na pročelje zgrade na Trgu kralja Petra Svačića, u znak sećanja na 11 poginulih pripadnika HOS, koji su stradali na tom području.

Postavili su je veterani HOS-a Jasenovca i Udruge dragovoljaca HOS-a Grada Zagreba.

Pored imena žrtava, stoji i grb jedinice sa ustaškim uzvikom, koji su HOS-ovci početkom devedesetih godina preuzeli od NDH.

Reč je o pozdravu čije se javno isticanje zbog ustaške konotacije u Hrvatskoj zabranjuje zakonima, navodi portal.

Sada je podignut nedaleko od bivšeg ustaškog koncentracionog logora, gde je pod ovom parolom u Drugom svetskom ratu pobijeno više od 80.000 ljudi.

Među stotinak učesnika otkrivanja spomen-ploče bili su i predstavnici Opštine Jasenovac i Grada Popovače.

Načelnica opštine Marija Mačković, inače iz redova HDZ-a, održala je govor i u ime Opštine Jasenovac položila venac ispred navedenog natpisa.

Istoricar Hravoje Klasić naveo je da isticanje bilo kakvih simbola koji podsećaju na period NDH eklatantan je primer ne samo revizionizma i negacionizma istorije, nego i omalovažavanja žrtve.

Mačković je rekla da je organizator bila udruga HOS-ovih veterana iz Zagreba, a na pitanje ko je odobrio postavljanje ovakve ploče, odgovorila je da je HOS-ovci sigurno nisu postavili samoinicijativno, već da je morala biti aminovana na lokalnom političkom nivou.

Na pitanje portala da kao predstavnica izvršne vlasti prokomentariše ustaški pozdrav u njenom mestu, pogotovo u kontekstu obližnjeg spomen-područja žrtvama ustaškog režima, ona kaže: "Rekla sam vam da ne mogu sada da komentarišem, nazovite me posle." 

Expand player
Pogledajte više