"MAKEDONCI, NISTE HTELI SA SRBIMA, OVO JE CENA" U EU mogu samo kao Bugari, a izmišljanje nove istorije i NACIJE neće proći!

Bugarska s memorandumom koji je dostavljen u Briselu negira makedonski identitet i jezik, a samim tim uslovljava evropsku integraciju Severne Makedonije, navode mediji u toj zemlji.

Albanci, Severna Makedonija
Albanci, Severna Makedonija, Foto: Shutterstock

Vlada Severne Makedonije, s druge strane, navodi da je makedonski jezik sastavni deo lične karte te zemlje u UN, te da je reč o jeziku koji je deo brojnih prihvaćenih i modernih jezika koji se izučavaju na univerzitetima u celom svetu.

Kako navodi portal Plusinfo preko ovog memoranduma-objašnjenja, Bugarska pokušava da uslovljava Severnu Makedoniji u pregovaračkom procesu sa EU.

Reč je o dokumentu o odnosima Republike Bugarske i Republike Severne Makedonije u kontekstu proširenja EU i procesa stabilizacije i pridruživanja.

U tom memorandumu se navodi da zemlja kandidat ne treba da unosi otvorena pitanja u EU, pogotovo sa državama članicama, te se dodaje da Severna Makedonija još ima veliki broj otvorenih pitanja koje mogu negativno da utiču na usvajanju odluke u EU nakon pristupanja. Objašnjava se da pristupni put Severne Makedonije daje mogučnost da rukovodstvo te zemlje zadrži ideološko nasleđe komunističke Jugoslavije, kao i da ne sme proces proširenja da legitimira etnički i jezički inženjering koji se dogodio u prethodnim autoritarnim režimima.

- Projekat Tita se realizovao sa izmišljanjem nove istorije koja je postavila temlje novog ''makedonskog'' koncepta s ciljem da se promeni tradicionalni bugarski identitet s regionalnim. Sagrađen je na račun istorije i geografije susednih zemalja čime su postavljeni temelji budućih teritorijalnih i manjinskih potraživanja Jugoslavije. Da bi se sprovela ova politika ''lingvisti'' Antifaštističkog sobranja za nacionalno oslobođenje Makedonije (ASNOM) kontrolisano od strane komunsta objavili su 2. avgusta 1944. godine da postoji poseban ''makedonski'' jezik" - navodi se u bugarskom memorandumu.

Naglašava se da Bugarska ne može da prihvati da će se tekući proceš izgradnje nacije u Republici Severnoj Makedoniji odvijati na račun revidiranje zajedničke istorije, negiranja zajedničkih etničkih i jezičkih korena ili neosnovan tvrdnji o postojanju ''makedonske manjine'' u Bugarskoj.

Dodaje se da takve manifestacije antibugarskih ideologija i prakse finansirane od strane države su u suprotnosti sa evropskim vrednostima, te ne treba da se legitimišu sa ulaskom u EU.

U reakciji makedonske vlade naglašava se da je pravo na samoopredeljenje i samoidentifikacija temelj evropskih vrednosti i civilizacijski dobitak, te da su posebnost makedonskog jezika i makedonskog etničkog identiteta neosporna činjenica.

Iz makedonske vlade kažu da tvrdnje i izjave koje sadrže uvrede ne vode u smeru prijateljstva.

Inače, Skoplje i Sofija od sticanja nezavisnosti Severne Makedonije spore se oko zajedničke istorije, kao i makedonskog jezika i identiteta.

Nakon dolaska na vlasti Zorana Zaeva, 1. avgusta 2017. godine, potpisan je Sporazum o dobrosusedskim odnosima kojim je predviđeno formiranje međuvladine komisije o spornim istorijskim pitanjima. Najveći spor koji je na neki način blokirao rad te komisije jeste rasprava oko revolucionara i jednog od osnivača VMRO Goceta Delčeva, za koga bugarska strana tvrdi da je etnički Bugarin, dok s druge strane u Severnoj Makedoniji Delčev se smatra za jednog od očeva makedonske nacije i državnosti.

Povezane vesti

 • Korisnik: ДИКА
  19/09/2020 - 15:46
  СТАРА СРБИЈА ,БРЕ! ☦️☦️☦️
 • Korisnik: SRB
  18/09/2020 - 07:48
  A šta su bugari nek se zapitaju...isto što i albanci bosanci hrvati crnogorci pa i rumuni iliti resto ,,sloveni,, ima genetika,ali doćete svi Bogu na istinu, a naši ko po običaju pustaju hijene da kidaju odasvud niko se ne oglašava
 • Korisnik: dragan
  17/09/2020 - 20:13
  sever od makedoniju ukrade ime sad bi i coveka. Nece vam prodje makedocite . Bulgaria ne dava trt
 • Korisnik: smilie
  17/09/2020 - 19:34
  To su bulagrizovani Srbi sa teritorije stare Srbije. Ako neko ima prava da traži onda mi
  • pera @smilie
   17/09/2020 - 21:35
   To su Srbi so pogolema govorna mana.
  • Komandant 1001 @smilie
   18/09/2020 - 09:21
   Tačno tako !!!.....ko ono podizao Prilep,Kumanovo Skopje gradio Manastire,škole, bolnice,kupališta....ko ono stolovao u Skoplju kada nije uopšte tamo bilo Bugara i nekakvih titovih makedonaca....pa onda bre, čija je današnja Makedonija ?
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi