Krštenje
Foto: shutterstock
Krštenje

Foto: shutterstock

Krštenje, Foto: Foto: shutterstock

Gostujući na televiziji Pink, Mandić je rekao da Miraš Dedeić predstavlja politički proizvod Mila Đukanovića, koji bez sveštenstva i crkvene organizacije, a u saradnji sa političkim strukturama, može da odlumi da CPC ima nekakvu snagu.

- Dešava se sve ono o čemu je govorio blaženopočivši patrijarh Irinej. Crna Gora današnja je najsličnija onoj državi koja je postojala u Hrvatskoj 1941. godine. Sve što se videlo u onim strašnim vremenima u NDH neko je ponovo pokušao da ponovi. Neko se igra sa najsvetijim činom krštenja.

Andrija Mandić

PrintscreenFacebook

Andrija Mandić, Foto: PrintscreenFacebook

Mandić dodaje i da se Miraš Dedeić preko ovakvog bogohulnog poziva postarao da cela stvar izgleda kao farsa.

Lider Demokratskog fronta ističe da se u ovom trenutku u Crnoj Gori, pored pokrštavanja, sprovodi i svojevrstan prelazak ljudi iz nacije u naciju. On upozorava da su ovakve stvari veoma opasne jer konvertiti žele da unište sećanje na svoje pređašnje poreklo.

- Konvertiti su opasni jer žele da unište ono od čega su nastali misleći da tako mogu da sa istorijske scene izbrišu i svoje poreklo, konkretno u Crnoj Gori nas koji se nismo odrekli svog identitet - rekao je Mandić.

OBNOVA SRPSTVA U CRNOJ GORI

Istoričar Aleksandar Raković napominje da se u ovom trenutku u Crnoj Gori dešava svojevrsna renesansa srpstva i vraćanje starim korenima. Zbog toga, političke strukture vrše napade i pokušavaju svim silama da spreče ovaj društveni proces.Raković kaže da svojevrsni dokaz toga i tekst, tačnije manifest, koji se pojavio u podgoričkim "Vijestima", a koji poziva na konfrotaciju Crnogorske pravoslavne crkve sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Aleksandar Raković

Printscreen

Aleksandar Raković, Foto: Printscreen

U tom obimnom tekstu, napisanom u formi pamfleta, kao novi lideri CPC vide se vladika Joanikije ili Gojko Perović, što prema rečima Rakovića, znači da je Miraš Dedeić u ovom trenutku marginalna pojava na društvenoj sceni u Crnoj Gori. Ali, i dodaje, da to znači da u ovom trenutku se ne vodi borba oko imovine, već oko pitanja identiteta, preko stvaranja veštačke crnogorsko-srpske nacije.

- Niko nema šansu da preko te crnogorsko-srpske nacije dobije istorijsku i akademsku bitku protiv Srbije. Ovde u pitanju više nije borba za imovinu, nego za identitet. Oni hoće da naprave novi identitet kako bi srbe na popisu skrajnuli i prikazali da ih ima manje. Srpstvo je u usponu i narod se vraća svom identitetu. Oni ne žele da se srpstvo vrati u Crnu Goru i da se ona vrati svojim korenima - zaključio je Aleksandar Raković.

Pročitajte još: