Milorad Dodik
AP
Milorad Dodik

AP

Milorad Dodik, Foto: AP

Kancelarija visokog predstavnika u BiH saopštila je da će o netačnim tvrdnjama o tome da je RS država izvestiti Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.

U saopštenju OHR stoji da proslava Dana RS predstavlja nepoštovanje vladavine prava i sudskih odluka.

Ustavni sud BiH odlučivao je o usklađenosti 9. januara kao Dana RS sa Ustavom BiH i utvrdio da je obeležavanje tog dana neustavno. Ponovivši da se ne protivi Danu RS ako se on organizuje i obeležava u skladu s postojećim zakonskim okvirom, visoki predstavnik Valentin Incko konstatovao je da je "poštovanje vladavine prava preduslov za svaku modernu demokratiju", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu OHR.

U saopštenju se dodaje da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće i da se moraju poštovati u celoj BiH.

Incko u saopštenju dodaje da se u poslednjih nekoliko dana često pogrešno predstavlja status države Bosne i Hercegovine, kao i odnos između entiteta i države.

- Ustav jasno definiše Bosnu i Hercegovinu kao državu koja se sastoji od dva entiteta - Federacije BiH i Republike Srpske. Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata država, čiji suverenitet i teritorijalni integritet su zagarantovani Opštim okvirnim sporazumom za mir, Ustavom BiH i međunarodnim pravom - dakle upravo ono što entiteti nisu. U skladu s tim, Republika Srpska nije država, kao što tvrdi član Predsedništva Dodik - ističe se u saopštenju.

Incko naglašava da u skladu s Mirovnim sporazumom, entiteti nemaju pravo na otcepljenje i postoje samo na osnovu Ustava BiH, i nisu države, bez obzira na to koliko često neko tvrdio suprotno.

- Stoga će o netačnim tvrdnjama o državnosti RS biti obavešten Savet bezbednosti UN - navodi se dalje u saopštenju.