Masakr u Tuzli
Youtube/Printscreen
Masakr u Tuzli

Youtube/Printscreen

Masakr u Tuzli, Foto: Youtube/Printscreen

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je napad iz zasede na pripadnike bivše JNA 15. maja 1992. godine u Tuzli zločin sa predumišljajem, koji ni 28 godina kasnije nije dobio sudski epilog.

Milorad Dodik

Printscreen

Milorad Dodik, Foto: Printscreen

- Evidentno je da je ovo gnusno ubistvo pripadnika bivše JNA u Tuzli, kada su u mirnom i dogovorenom izlasku iz kasarne ''Husinska buna'' ubijena 54 vojnika i ranjena 44, učinjeno sa predumišljajem i da je bila pripremljena zaseda na konvoj na Brčanskoj malti, što je sramni i kukavički potez tadašnjih pripadnika muslimanskih paravojnih formacija - kazao je Dodik u izjavi za Srnu.

Sramno je, dodao je, i da Tuzla 15. maja slavi mučko ubistvo iz zasede mladih, nevinih vojnika tadašnje JNA, dok su pre 28 godina sa ulica njihovog grada bageri kupili ugljenisana tela mladića.

- Za ovaj zločin sve do danas niko nije kažnjen iako se tačno znaju imena i prezimena nalogodavaca i izvršilaca masakra na Brčanskoj malti, a gotovo tri decenije kasnije, zločin i dalje traje, jer se u Tuzli 15. maj i dalje obeležava kao ''Dan odbrane'', nevine žrtve proglašavaju za agresore, a zločinci slave kao heroji - naveo je Dodik.

Konstatovao je da je ovo, nažalost, još jedan u nizu zločina nad Srbima bez kazne.

On je istakao da zločini u Tuzlanskoj koloni, Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, kao i zločin nad Srbima u Sijekovcu, ubistvo srpskog svata na Baščaršiji, srpskog policajca u Policijskoj stanici u Sarajevu Pere Petrovića, oslikavaju karakter rata u BiH.

Muslimanske jedinice u Tuzli napale su 15. maja 1992. godine kolonu JNA i, prema zvaničnim podacima, ubile najmanje 54 vojnika, a ranile 44, prekršivši dogovor prema kojem je kolona, koja je kao i ostale jedinice JNA napuštala BiH, trebala da mirno ode iz grada.

Komentari (1)

Trig

14.05.2020 15:52

Muslimanima ne treba verovati.Nikad.....