Ostrog
Mitar Mitrović
Ostrog

Mitar Mitrović

Ostrog, Foto: Mitar Mitrović

 

Najveću podršku u nameri da krene u otimanje crkava i manastira u Crnoj Gori Milo Đukanović dobio je ne od lažne CPC i njenog takozvanog poglavara Maraša, nego od crnogorskog SUBNOR-a. 

I ono što je interesantno, najpoletniji u planiranju oduzimanja jeste Zuvdija Hodžić, potpredsednik pomenute organizacije, koji je rođen u Gusinju 1. avgusta 1943, tako da nikako nije mogao biti učesnik Drugog svetskog rata, a odranije je poznat po antisrpskim stavovima. Vlast je postavila i druge čelnike SUBNOR-a, a gotovo niko od njih nije bio ni rođen za vreme Drugog svetskog rata.

Ostrog

Profimedia

 

„Ne tražimo ništa što nam ne pripada, već da ono što su gradili naši preci bude naše, da se uklone nelegalno podignuti verski objekti, da se zaustave dalja izgradnja i novokomponovano skrnavljenje svetinja. I ranije se obećavalo, pa se stalo. Sada se po svaku cenu mora istrajati, jer ovo je jedno od najvažnijih državotvornih pitanja”, naveli su u crnogorskom SUBNOR-u.

Sociolog Ilija Malović je za „Sputnjik“ naveo da je pomenuto saopštenje pokazatelj „da je Crna Gora postala zemlja potpunog idejno-političkog paradoksa“.

Manastir Ostrog

Mitar Mitrović

 

„U Crnoj Gori je očigledno moguće naći komuniste koji su za NATO, levičare koji propagiraju nacionalnu isključivost, antifašiste koji slave kvislinge i revolucionare koji podržavaju buržoaziju. Sada, u ovu svrhu se, po ko zna koji put, nastoji zloupotrebiti narodnooslobodilačka borba kako bi se osnažila legitimnost poteza koje vuče vlast“, kaže Malović, dodajući da je crnogorska vlast sada veoma kreativno upregla i komuniste da budu propagatori „crnogorske pravoslavne crkve“.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Analitičar Dragomir Anđelković navodi da je „sramno da SUBNOR podržava politiku koju su ustaše propagirale tokom Drugog svetskog rata“.

- Očigledno da ljudi koji su na čelu crnogorskog SUBNOR-a, a nisu bili ni rođeni za vreme Drugog svetskog rata, niti znaju šta je antifašizam, niti šta je zajednička borba protiv fašizma - naveo je Anđelković.