Donald Tramp
EPA/ Al Drago / POOL
Donald Tramp

EPA/ Al Drago / POOL

Donald Tramp, Foto: EPA/ Al Drago / POOL

 

Srbi u SAD prikupljaju potpise za pismo američkom predsedniku Donaldu Trampu, u kojem ga mole da uvede sankcije predsedniku i premijeru Crne Gore, Milu Đukanoviću i Dušku Markoviću, zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti.

Potpisi se prikupljaju elektronskim putem na sajtu Change.org.

"Molimo vas da se založite za pravoslavne hrišćane u Crnoj Gori izricanjem sankcija predsedniku Milu Đukanoviću i premijeru Dušku Markoviću, ukoliko odmah ne preduzmu korake za ukidanje kontroverznog zakona", navodi se u peticiji Srpsko-američke konferencije o liderstvu.

Ukazuje se da Trampu Zakon o međunarodnoj verskoj slobodi daje ovlašćenje da izriče sankcije onima koji te slobode krše.

U dokumentu se podseća da je Tramp u julu 2018. godine u razgovoru sa američkim novinarom Takerom Karlsonom s "pravom upozorio svet da je Vlada Crne Gore, bezobzirnim i neodgovornim činom, mogla da izazove sukob koji može imati implikacije na NATO".

"Oni koji su tada kritikovali, odbacivali i ismejavali vaše komentare sada ćute dok je crnogorska vlast usvojila 'Zakon o verskoj slobodi' kojim se oduzimaju sve crkve i verska imovina sagrađena pre 1918. godine, namećući stroga ograničenja neotuđivim pravima verskih zajednica na svoje vlasništvo i bogosluženje", stoji u pismu.

Ističe se da kontroverzni novi zakon, kojem su se suprotstavile verske vođe iz celog sveta, usvojen u sred sezone Božića, nakon što je crnogorska Vlada odbila da dozvoli vreme za dijalog sa najvećom hrišćanskom zajednicom u zemlji - Istočnom pravoslavnom mitropolijom Crne Gore i primorja - i nakon što je većina opozicionih članova parlamenta uhapšena.
Podseća se da su građani, koji se protive zakonu o oduzimanju njihove verske imovine, u ogromnom broju izašli na ulice uprkos "policijskoj represiji i premlaćivanju vernika i sveštenstva".

Komentari (1)

Alen

31.12.2019 20:07

Crnogorci su vecinom pravoslavni hriscani ...