Dan Republike Srpske
Tanjug
Dan Republike Srpske

Tanjug

Dan Republike Srpske, Foto: Tanjug

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović u Banjaluci će, povodom 9. januara - Dana Republike, odlikovati zaslužne institucije i pojedince.

Uručenje odlikovanja zakazano je za 10 časova u Palati Republike.

U 12 časova na Trgu Krajine u Banjaluci biće održan svečani defile povodom Dana Republike Srpske, a u 14 časova svečana akademija u Sportskoj dvorani "Borik".

Pročitajte još:

Od 16 časova predviđen je svečani prijem u Administrativnom centru Vlade Srpske.

Patrijarh Irinej služiće svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci. Liturgija počinje u 9 časova.

Premijerka Srbije Ana Brnabić prisustvovaće obeležavanju Dana Republike Srpske, kada će joj biti uručen Orden Republike Srpske na lenti.

Ona će prisustvovati i svečanom defileu na Trgu Krajine.

Da podsetimimo da je devetog januara 1992. godine, odlukom Skupštine srpskog naroda u BiH, nastala Republika srpskog naroda BiH.

Tri godine kasnije, Republike Srpska je međunarodno priznata Dejtonskim mirovnim sporazumom, kao entitet Bosne i Hercegovine.

U temelje Republike Srpske su ugrađeni životi 21.000 boraca. U 27 godina postojanja, Srpska se nosila s brojnim izazovima. I opstala! Zato se slavi njen dan – Dan Republike Srpske.

Širom Srpske slavi se 27. rođendan Republike.

Pod motom "Ponosna i večna", obeležava se od Trebinja do Novog Grada.

12:40 - Predsednica RS Željka Cvijanović u svom obraćanju istakla je da će snaga institucija i ljubav građana RS i dalje jačati poziciju Republike Srpske.

- Uvek ćemo slaviti slobodu u kojoj živimo jer ona nema cenu - istakla je predsednica RS.

 

12.00 - Počeo svečani defile! Na svečanom defileu učestvuje oko 1.600 učesnika.

10:50 Svečani defile

- Na Gradskom stadionu u Banjaluci u toku su pripreme i postrojavanje učesnika defilea povodom Dana RS. U svečanom defileu će, kako je najavljeno, učestvovati više od 500 pripadnika MUP-a Srpske i više od 1.000 predstavnika civilnog sektora.

Pripadnici policije Kazneno popravnog zavoda Banjaluka i ove godine će učestvovati u svečanom defileu povodom Dana Republike.

10.10 Predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić danas je u Banjaluci uručen Orden Republike Srpske na lenti

Ana Brnabić odlikovana u Republici Srpskoj

Printscreen

Ana Brnabić odlikovana u Republici Srpskoj, Foto: Printscreen

- Predsednica Republike Srpske, Željka Cvijanović, u Palati Republike uručuje odlikovanja povodom 9. januara zaslužnim institucijama i pojedincima.

9.30 Udruženje Srba iz Hrvatske čestitalo je Dan Republike Srpske

- Udruženje Srba iz Hrvatske čestitalo je u ime nekoliko stotina hiljada izbeglih i prognanih Srba Republici Srpskoj 9. januar, Dan Republike, sa željom da ona sačuva svoju teritoriju i narod.

- Iz vlastitog iskustva znamo šta znači izgubiti zavičaj i zato od Republike Srpske očekujemo da bude još jača, da se razvija jer je to jedina garancija za sve one koji u njoj žive. Zahvalni smo narodu RS koji nam je pritekao u pomoć u vreme našeg progona, kada su i mnogi Krajišnici iz zapadnih delova BiH morali napustiti svoje vekovna ognjišta - kaže se u čestitki koju je potpisao generalni sekretar Udruženja Milojko Budimir.

 09.15. Patrijarh srpski Irinej služi liturgiju

Patrijarh srpski Irinej, na praznik Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana, služi Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci.

9.02. Predsednik Srbije uputio čestitke Željki Cvijanović

Aleksandar Vučić, Željka Cvijanović

Tanjug/Dimitrije Goll

Aleksandar Vučić, Željka Cvijanović, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

On je dodao da će Srbija, u ime "neraskidivih kulturnih i duhovnih veza, kao iskren prijatelj i pouzdan partner, uvek biti snažan oslonac Republici Srpskoj".

"U isto vreme, čuvajući mir i stabilnost u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, Vi nam pomažete da se posvetimo ekonomskom prosperitetu Srbije i ostvarenju zajedničkih planova. Želim svima u Republici Srpskoj dobro zdravlje, sreću u ličnom životu i uspeh u radu. Živela Republika Srpska i živela Srbija", istakao je predsednik Srbije.