IZ AUTO ŠKOLA HITNO JAVLJAJU! Svako ko skupi određen broj kaznenih bodova, moraće ponovo na obuku! Vozači u panici!

Istovremeno, tvrde u auto-školama u RS, vozači u takvoj situaciji u FBiH samo idu na polaganje, bez osposobljavanja.

automobili granica vozači
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

* Mladi vozači u BiH, koji moraju ponovo da polažu vozački ispit zbog kaznenih bodova, ne bi trebalo ponovo da prolaze i obuku za vozače

* Ipak, u RS se od njih to traži, tvrde u pojedinim auto-školama

* Vozači kojima je vozačka poništena u RS, naime, ponovo prolaze i teorijsku i praktičnu obuku za vožnju

Mladi vozači u BiH, koji moraju ponovo da polažu vozački ispit zbog kaznenih bodova, ne bi trebalo ponovo da prolaze i obuku za vozače, ali se u Srpskoj to od njih traži, tvrde u pojedinim auto-školama.

Mladi vozači kojima je vozačka poništena u RS, naime, ponovo prolaze i teorijsku i praktičnu obuku za vožnju, jer bez potvrde da su završili to osposobljavanje ne mogu ni da se prijave za ponovno polaganje vozačkog ispita.

Istovremeno, tvrde u auto-školama u RS, vozači u takvoj situaciji u FBiH samo idu na polaganje, bez osposobljavanja.

VIRUS ZAPADNOG NILA HARA SRBIJOM Jedna osoba preminula! Epicentar zaraze u Beogradu!

SRBI SE TETOVIRAJU OD VREMENA TURAKA Žene su crtale krst na grudima, odgovor na pitanje zašto otkriva najdublje rane naših predaka (FOTO)

– Trenutno imam kandidata koji je ostao bez vozačke, jer je skupio četiri kaznena boda u prve dve godine od kako je položio vozački. Sada je u postupku ponovnog osposobljavanja, jer tako to kod nas tumače u Zavodu za obrazovanje odraslih. Po našim informacijama, u FBiH to ne traže. A zakon je isti za sve i nije nam jasno kako to može biti različito – kaže vlasnik auto-škole u Banjaluci Zdravko Ivić.

Autoput
Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Tumačenje

U Zakonu o osnovama bezbednosti saobraćaja na putevima u BiH navodi se, naime, da se za vozače kojima je na ovaj način oduzeta i poništena vozačka dozvola smatra da nemaju položen vozački ispit za upravljanje motornim vozilom kategorije B.

– Tumačenje toga da li to znači i da ponovo treba da prođu osposobljavanje, unelo je veliku pometnju među kandidate i sve nas. Trenutno imamo pet kandidata kojima smo savetovali da sačekaju da se vidi da li je neophodno da opet idu na časove pre nego što polažu ispit. Očekujemo da se to razreši – kaže Milenko Jaćimović, vlasnik banjalučke auto-škole.

ALARM U GRADOVIMA SRBIJE Devojčice se javljaju ginekolozima, a kad ih pregledaju, zaneme od šoka i odmah zovu roditelje!

DANAS SE POSTI! Srbi obeležavaju veliki praznik: Ovo su reči koje treba da izgovorite za zdravlje

U Ministarstvu transporta i komunikacija BiH smatraju da mladi vozač koji ponovo izlazi na ispit nema obavezu da podnosi i potvrde o završenom osposobljavanju iz poznavanja propisa i upravljanja vozilom, jer “nadležni organi za obrazovanje u svojoj evidenciji raspolažu s predmetnim potvrdama”. Dopis u kojem to ističu su 26. avgusta poslali i nadležnima u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Brčko Distriktu. U auto-školama u Banjaluci tvrde, ipak, da njima ili kandidatima to još niko nije ni pomenuo.

Vozači često ne razmišljaju kome plaćaju parking
Foto: Vladimir Marković

Stav Zavoda

Nekoliko dana pre ovog dopisa, objašnjenje je traženo i od Zavoda za obrazovanje odraslih RS. Tada su, između ostalog, naveli da “kandidat mora ponovo polagati celokupan ispit i dokazati ispunjenost uslova, kao i svaki drugi kandidat”.

GLEDAOCI ZAPANJENO POSMATRALI U večerašnjem LOTO izvlačenju se dogodilo nešto nesvakidašnje! Nekome se baš posrećilo!

KRVAVO NEBO IZNAD SOMBORA! Meštani se zaledili od prizora! Kao da se sprema neko zlo! (FOTO)

– Pravne posledice poništenja su poništavanja svih posledica i akata vezanih za izdavanje vozačke dozvole. Poništenjem vozačke dozvole poništavaju se i ispit iz prve pomoći, poznavanja propisa o bezbednosti saobraćaja na putevima i iz upravljanja motornim vozilom, dakle jelokupan vozački ispit, a ne samo deo, te kandidat mora ponovo polagati celokupan ispit i dokazati ispunjenost uslova, kao i svaki drugi kandidat. S obzirom na pravno dejstvo poništavanja nije jasno koji je osnov da se prizna jedan deo vozačkog ispita, a drugi ne ili da se prizna bilo koji drugi akt u procesu sticanja poništene vozačke dozvole, a pogotovo priznavanje ispita iz propisa o bezbednosti saobraćaja na putevima zbog čijeg kršenja je vozaču i poništena vozačka dozvola – odgovorili su iz Zavoda.

Da li će promeniti stav nakon dopisa Ministarstva transporta i komunikacija nije trenutno poznato.

Zapucalo se na Kosovu! Policija na nogama, traga se za jednim čovekom!

AUTOR: Indeksonline/ Alo.rs/ N.M. DATUM I VREME: 11.09.2019. 17:26 - 11.09.2019. 18:21 U pucnjavi koja se danas u podne iz vatrenog oružja dogodila u Prištini povređena je jedna osoba, prenosi Indeksonline. Kosovska policija, Foto: AP/Bojan Slavković Portparolka kosovske policije Fljora Ahmeti potvrdila je da je policija u podne intervenisala zbog pucnjave koja se dogodila u Prištini, da je ranjena jedna osoba koja je odmah prebačena na dalju hospitalizaciju.

Jaćimović: Rigorozne mere

– Smatram i da je čitava ta odredba u Zakonu o osnovama bezbednosti saobraćaja na putevima u BiH, u vezi sa poništavanjem vozačke dozvole mladim vozačima, dosta rigorozna. Ta četiri kaznena boda se vrlo lako sakupe za period od dve godine. Na taj način strogo kažnjavamo mlade vozače, ali kada se pogleda statistika oni su poslednjih godina tek na petom ili šestom mestu na listi uzročnika saobraćajnih nesreća kod nas – ističe Milenko Jaćimović.

Bonus video

Neverovatno parkiranje u centru Beograda!

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi