LJUBIO GA U USTA TOKOM VIZITE Supruga pacijenta, kog je načelnik klinike Darko Golić silovao u anesteziji progovorila

Tvrdi da je primetila da je u prisustvu Golića njen muž uznemiren

Darko Golić
Darko Golić, Foto: printscreen

Osnovni sud u Banjaluci odredio je jednomesečni pritvor načelniku Klinike za anesteziju i intenzivno lečenje UKC RS Darku Goliću, osumnjičenom za obljubu 36-godišnjeg pacijenta.

Pritvor je određen zbog opasnosti da će boravkom na slobodi Golić ometati krivični postupak uticajem na svedoke, te zbog bojazni od ponavljanja krivičnog dela.

U dokumentima iz istrage vidi se da je supruga oštećenog ispričala da joj je ponašanje dr Darka Golića bilo čudno i da se osećala neprijatno, jer je pred njom ljubio njenog muža u obraz. Tvrdi da je primetila da je u prisustvu Golića njen muž uznemiren, pa ga je pitala čega se plaši i on je odgovorio "doktora" jer ga "dira", a kada je pitala gde, odgovorio je "svuda".

Takođe, kako je u dokumentima iz istrage navedeno osnovana sumnja zasniva se na izjavama 12 svedoka, zapisnika o uviđaju i slično. Od toga je pet svedoka istražiocima izjavilo da su lično videli da je Golić prilikom vizite 19. januara ljubio pacijenta u usta, te da je to nastavio da radi u njihovom prisustvu.

Navodi se da je pacijent više od 40 dana bio u komi, i da su motoričke sposobnosti krenule da mu se popravljaju, ali i dalje nije mogao samostalno da funkcioniše, a dan ranije je skinut s aparata za disanje. Da se nije mogao braniti svedoči i to da su mu ruke i noge bile vezane i fiksirane, što je uobičajena praksa u "šok sobi" kako bi se sprečilo samopovređivanje.

I pored toga više svedoka je izjavilo da su primetili da pacijent ima tragove ugriza na vratu, a uočili su krv na posteljini, kao i druge tragove koji ukazuju na seksualno zlostavljanje.

Pacijent, iako i dalje teško govori, sam je potvrdio da mu je to učinio dr Golić, koji je kritičnog dana više puta sam ostajao s njim u sobi. Svedoci su opisali da je pacijent u prisustvu Golića bio vidno uznemiren i preplašen, i da mu je tokom njegovog boravka u sobi puls skakao i do 150.

Golićev branilac, advokat Jevto Janković, protivio se određivanju pritvora. Predlagao je da mu se, umesto pritvora, odrede mere zabrane, lično garantujući da njegov klijent neće ometati istragu, da se neće pojavljivati na radnom mestu, te da će se odazvati na sve pozive nadležnih organa.

- Ono što mu se stavlja na teret nemoguće je da je izvršio na način kao što mu je predočeno. Da je sklon onome što mu je predočeno, valjda bi za 35 godina prakse neko to video ili čuo, a ne sad kad je pred penzijom - tvrdi Janković.

On kaže da se tu ne radi o pravnom osnovu, već o nečemu drugom, što u ovoj fazi istrage ne želi da iznosi.

- Zato smo i odabrali da se brani ćutanjem. Molio sam sud da mu odrede mere zabrane, jer su mediji već uradili kriminalno i neistinito objavljivanje pravno netačnih činjenica. To je urađeno namerno, jer je njegovo hapšenje u vezi sa drugim razlozima, a ne onim koji mu se stavljaju na teret. Njemu je pritvor određen još pre tri dana i to na nekom drugom mestu, a to je sada samo formalno potvrđeno preko suda i tužilaštva - rekao je Janković, ponavljajući da će svi biti šokirani kada saznaju zašto je Golić uhapšen, napominjući da je svim svedocima bio nadređeni.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi