Studenti, fakultet
Tanjug/Dimitrije Goll
Studenti, fakultet

Tanjug/Dimitrije Goll

Studenti, fakultet, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Naime, izmenom postojećih rešenja u sada već ranijem zakonu, samo akreditovane visokoškolske ustanove mogu izdavati javne isprave, odnosno diplome.

Akreditacija je ubuduće obavezna za sve fakultete i visoke škole u RS, dok je u dosadašnjem zakonu bilo dovoljno da rade i obavljaju delatnost visokog obrazovanja, ako su ispunjavali propisane kadrovske, prostorne i materijalno-tehničke uslove za izvođenje nastave i da su upisani u Registar visokoškolskih ustanova.

Novi Zakon o visokom obrazovanju formalno je na snazi od ove nedelje, iako je usvojen još 25. juna u Narodnoj skupštini RS. Zbog usaglašavanja u Domu naroda RS, predsednica RS.

Željka Cvijanović proglasila ga je 7. jula, objavljen je u "Službenom glasniku" tri dana kasnije, ali je primena otpočela osmi dan po objavi.
Takođe, na snagu je stupio, u NS RS usvojeni, Zakon o obezbeđenju kvaliteta o visokom obrazovanju RS, kojim su propisani formiranje i rad Agencije za visoko obrazovanje.

Ovim zakonom propisani su rokovi usklađivanja novih propisa, i postupci i radnje kod licenciranja i akreditovanja visokoobrazovnih ustanova u ovom entitetu.

- Utvrdili smo da ima fakulteta koji rade bez dozvola i akreditacija, što bi novi zakon trebalo da eliminiše - kaže studentkinja Visoke poslovno-tehničke škole u Doboju Dajana Nikolić.

ZAHTEVI STUDENATA

Grupa studenata u RS, okupljena oko problema nelegalnog rada fakulteta i izdavanja diploma koje nisu priznate ni kod nas ni u svetu, pokrenula je inicijativu za zabranu rada nelicenciranim i neakreditovanim visokoobrazovnim ustanovama.

Ukoliko se prosvetna inspekcija i drugi nadležni u RS budu pridržavali slova zakona i novih propisa, oni će uspeti u svojoj nameri.

PROČITAJ JOŠ: