Stipe Mesić
printscren youtube
Stipe Mesić

printscren youtube

Stipe Mesić, Foto: printscren youtube

Dodaje i da je stvorena atmosfera da su najveći neprijatelji Hrvatske svi Srbi, ali da se takva atmosfera pomalo menja nabolje.

Da li se Hrvatska sprema da promeni politiku prema Srbiji?

 

"Nadam se i da će ovaj korak koji je napravio Boris Milošević pomoći Hrvatima da shvate da niti su Srbi problem, niti opasnost za Hrvatsku. Ali, da bi se u tome uspelo, Hrvatska mora da se dodatno otvori i to pre svega prema Srbiji. Ona to treba da uradi bez zadnjih namera, bez kalkulacija", poručuje Mesić.

Bivši predsednik Hrvatske smatra da je potrebno shvatiti da smo na prostoru na kome jesmo i da ne možemo menjati komšsije, ali možemo sarađivati kao razumni ljudi i shvatiti da, ako su se Francuzi i Nemci posle tri velika rata dogovorili da stvaraju novu Evropu koja će otvarati granice i štiti nacionalne manjine, onda to valjda mogu da učine i Hrvati i Srbi.

Tanjug/AP

"Oluja", Foto: Tanjug/AP

„Danas je Francuzu potpuno nevažno s koje strane granice živi, kao i Nemcu. Isto tako to treba da postane nevažno i jednom Srbinu, Hrvatu, Albancu ili Bošnjaku", navodi Mesić.

On dodaje i da koncept ujedinjene Evrope isključuje bilo kakvu mogućnost da dođe do novog rata na ovom kontinentu.

"A rat ćemo isključiti kao opciju tako što će se omogućiti svakom narodu da se razvija u svom ukupnom kulturnom korpusu bez obzira na granice“, objasnio je Mesić.

Za odlazak Borisa Milošsevića na proslavu „Oluje“ u Knin, kaze da je pozitivan korak, ali da svi dalji koraci u obnavljanju i popravljanju odnosa dva naroda zavise od političke volje političkih elita kako u Hrvatskoj, tako i u Srbiji.

Tanjug/AP

"Oluja", Foto: Tanjug/AP

"Što budu bili bolji odnosi između Srbije i Hrvatske, to će biti i više razumevanja i za srpske žrtve u Hrvatskoj. Zato treba pozdraviti svaki pokušaj koji ide u tom pravcu", ukazao je Mesić.

Na konstataciju da se događaju incidenti u kojima su napadani Srbi u Hrvatskoj, a da iza incidenata stoje mladi, koji nisu ni rođeni u vreme rata, Mesić je naglasio da je to dokaz da nema dovoljno političke volje, ali i dokaz da šskolstvo nije na visini zadatka.

"Umesto da pomaže da nove generacije evropski razmišljaju, školstvo se uklapa u te nacionalne torove koji svima donose samo štetu", kazao je on i ocenio da se na vešstački način održava mržnja.

Smatra da Srbija i Hrvatska imaju kompatibilnu privredu i da zajedno mogu da naprave puno toga ako dobro sarađuju i dodaje da je "mali šengen" dobra ideja, ali da konačno rešenje mora biti ulazak u EU svih onih država koje to žele, a još nisu njene članice.

Komentari (10)

milan m

17.09.2020 20:49

Curi mu pesak pa da pred kraj opere savest ...

beba

17.09.2020 22:17

Nikada nije kasno reci istinu...

Rade

17.09.2020 22:20

Licemer! Zašto tako nije pričao pre trideset godina!? Pere savest!

m

17.09.2020 22:42

Srbija je bila dobra u vreme DOS-a i Tadića kad im je bilo dozvoljeno da kupuju po Srbiji šta im se sviđa pa čak i zemlju. Sada kad je došao domaćin i stavio rampu, Srbija nije po volji.

stevica

17.09.2020 23:11

Klošar matori!Odigrao je presudnu ulogu u raspadu SFRJ i izazivanju rata koji je ojadio sve narode na ovim prostorima,a sada prodaje neku humanost i toleranciju!

maki

18.09.2020 06:22

@stevica - sve ce to neko naplatiti, neko ce i docekati. polako

bole

18.09.2020 01:00

ovaj resio da umire pa trazi oprostaj.

Beli

18.09.2020 11:35

Dzaba ti je ..tvoja sledeca destinacija nece biti raj!

Zoran B.

19.09.2020 00:36

Na svaki komentar sam bio nepristrasan.Ovi sto su dali minuse to nisu.Pretpostavljam i ko su.Sigurno ne Srbi.Ali zasto onda citaju Alo.rs?

Тршић

19.09.2020 09:21

Треба да цркве па решио да олакша душу. Вратима или неверујем