Patrijarh Irinej
Alo!/Vladimir Marković
Patrijarh Irinej

Alo!/Vladimir Marković

Patrijarh Irinej, Foto: Alo!/Vladimir Marković

U intervjuu za bugarsku agenciju BGNES, patrijarh Vartolomej je istakao da je svaki slučaj zaseban, kao i da se zasebno razmatra.

Milo Đukanović

EPA/Boris Pejović

Vartolomej je u intervjuu branio odluku da dodeli autokefalnost ukrajinskoj crkvi, navodeći da su raskoli u prošlom veku posledica tvrdoglavosti Ruske crkve koja nije želela da dozvoli nezavisnost ukrajinskoj crkvi.

PROČITAJ JOŠ:

 

 

Na pitanje da li je pitanje o makedonskoj crkvi pod njegovom direktnom nadležnošću, a imajući u vidu da su okolnosti skoro identične kao u ukrajinskom slučaju, patrijarh je rekao da su njegove nadležnosti privilegija, ali istovremeno i velika odgovornost, a o pružanju autokefalnosti, kako kaže, nije potreban konsenzus sa drugim crkvama.

Nakon zahteva nekanonske Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije da bugarska crkva bude njena crkva-majka i saglasnosti dvanaest bugarskih mitropolita na čelu sa Neofitom da zastupaju makedonsku crkvu pred drugim crkvama, Vaseljenska patrijaršija je apelovala na Bugarsku pravoslavnu crkvu da se ne meša u probleme klera u Makedoniji.

Sveštenici SPC u Žiči

screenshoot/Youtube

Na osnovu toga, kako navodi bugarska agencija, Vaseljenska patrijaršija je ostavila prostor da će se lično založiti u rešavanje ovog slučaja, čemu se nada i Makedonska crkva.

Komentari (3)

flamantes

29.05.2019 12:05

Vidi ljudi u crnom

frane franic

29.05.2019 16:11

Svi bjeze od Srba, sad ce i Hrvati dobiti svoju pravoslavnu crkvu, tako i treba. Sto Srbadija ima tamo traziti? Traktore su dobili!

Србин са Косова

29.05.2019 18:50

@frane franic - Могу прави Хрвати-кајкавци око Загреба и Чаковеца. Бјежање од Срба је бјежање од самих себе а то је немогућа мисија.