Alojzije Stepinac
privatna arhiva
Alojzije Stepinac

privatna arhiva

Alojzije Stepinac, Foto: Privatna arhiva

Nakon otkrivanja spomenika Stepincu, koji je rođen na današnji dan pre 120 godina, usledilo je slavlje u katedrali koje je predvodio sisački biskup Vlado Košić.

Portal Direktno.hr preneo je da je Košić rekao da je postavljanje spomenika bilo propraćeno nerazumevanjem i podmetanjima, te da je naveo da su mnoge pape cenile Stepinca, zbog čega se od aktuelnog pape očekuje da prihvati njegovu kanonizaciju.

Inače, inicijator proglašenja Stepinca svecem, monsinjor Juraj Batelja, kaže da su se prigovori na kardinala pojavili tek nakon što je predložen za sveca i tvrdi da nije tačno da Stepinac nije ništa učinio da spase makar decu iz ustaških logora smrti u Hrvatskoj tokom Drugog svetskog rata.

On, naime, tvrdi da logori u Sisku i Jastrebarskom nisu bili logori, već prihvatilišta, gde su ustaše, koje on naziva ustanovama NDH, organizovale boravak dece.

Batelja je pokušao da umanji ulogu i požrtvovanost Dijane Budisavljević, koja je zaslužna za spašavanje više od 12.000 dece, rekavši da je u tome "presudna bila uloga Stepinca".

On čak tvrdi da da je i sam Stepinac osudio postojanje logora Jasenovac.

Pre 20 godina, bivši papa Jovan Pavle Drugi proglasio je Stepinca blaženim u Mariji Bistrici.

Ovo je drugi spomenik Stepincu podignut u Hrvatskoj u poslednje dve godine, prethodni je postavljen u Osijeku, a katolička crkva ranije je najavila da će spomenik Stepincu podići i u naselju Zrin, koje su, kako tvrde, tokom Drugog svetskog rata spalili partizani.

Stepinac, koji se tokom rata tek sporadično i mlako suprotstavljao ustaškom poglavniku Anti Paveliću, jedna je od glavnih tačaka spora između Katoličke i Srpske pravoslavne crkve.

Dok Katolička crkva u Hrvatskoj čeka da Vatikan kanonizuje Stepinca, SPC se tome žestoko protivi, a do saglasja nije došlo ni nakon više zasedanja mešovite komisije dveju crkava koja je formirana na inicijativu pape Franje.

Iako je Katolička crkva uverena i očekuje da će papa Franja sam odlučiti o kanonizaciji Stepinca, to se do danas nije dogodilo.

Hrvatski sabor je 14. februara 1992. doneo deklaraciju o osudi političkog procesa i presude Stepincu, po kojoj je on navodno bio nepravedno osuđen na montiranom procesu, a optužbe da je trovan nikad nisu dokazane.

Komentari (1)

jura

09.05.2018 14:35

Pa mislim..dobio je u Sisku..nije u Novom Sadu. Kao da je Hrvate briga kome vi dižete spomenike u Srbiji..a ima ih.