Sabor, SPC, Podgorica
Alo
Sabor, SPC, Podgorica

Alo

Sabor, SPC, Podgorica, Foto: Alo

 

Kako prenosi RTCG, iz CPC ocenjuju da su litije SPC "umotane u partijsku i anticrnogorsku ikonografiju" i da ne pozivaju na mir, već traže nestanak Crne Gore kao suverene države.

Iz CPC su kazali da se, iako se litije održavaju po pravilu samo povodom velikih hrišćanskih praznika, sada organizuju i u nepraznične dane, čime, kako tvrde, SPC dokazuje svoj stvarni politički karakter i cilj.

Nakanonska CPC smatra "da je SPC politička organizacija, čiji je glavni i jedini zadatak poništenje nezavisnosti Crne Gore i stvaranje 'Velike Srbije'".

"Umesto hriščanskih poruka, učesnici litija po Crnoj Gori sa uvezenim sveštenstvom, koji uglavnom nisu državljani Crne Gore, govore da će svojim životima braniti srpske svetinje, iako znaju da crkvena imovina ne pripada SPC, već državi Crnoj Gori", tvrde iz nekakonske CPC.

Komentari (2)

slađa

26.01.2020 19:36

CPC ne postoji. SPC je mapirana na nebu. Niko ne osporava Crnu Goru, već institucionalno divljaštvo vlasti u odnosu na svetinje i ono što ni Turci, ni Tito nije u toj meri uzurpirao i dirao.

flamantes

27.01.2020 10:00

@slađa - Naravno da se negira Crna Gora i traži istrijebljenje Crnogoraca, a niko nikakve svetinje ne dira, to su crnogorske crkve i manastiri koje je otela tuđnska crkva.