Amfilohije i Joanikije
E-stock
Amfilohije i Joanikije

E-stock

Amfilohije i Joanikije, Foto: E-stock

Nakon propalog dijaloga ekspertskih timova vlade i MCP, Episkopski savet je sa žaljenjem konstatovao da je Crkvi juče bio postavljen utimatum obavezne registracije Mitropolije i eparhija SPC u Crnoj Gori uprkos činjenici da kao crkvene ustanove postoje na prostoru Crne Gore punih osam vekova.

Pročitajte još:

U episkopskom saopštenju se ističe da je time u potpunosti ignorisano istorijsko postojanje i pravni subjektivitet Mitropolije i eparhija.

Jasno je, poručuju episkopi, da Vlada Crne Gore, za razliku od Crkve, ni ovom prilikom nije imala iskrene namere da se kroz dijalog dođe do zajednički prihvatljivog i održivog rešenja već je poziv za dijalog očevidno služio za nove ucene Crkve i aktuelni politički marketing, u čemu Crkva ne može i ne želi da učestvuje.

Amfilohije i Joanikije

E-stock

Amfilohije i Joanikije, Foto: E-stock

- Namere i cilj vlade je, nažalost, pokazao i pokazuje višemesečni progon sveštenstva, monaštva i vernog naroda počev od učešća na mirnim litijama, preko neodobravanja privremenog boravka sveštenstvu i monaštvu, do rušenja svetinja - navodi se u saopštenju.

Preporučujemo: