Silovanje Zlostavljanje Porodično nasilje
Profimedia
Silovanje Zlostavljanje Porodično nasilje

Profimedia

Ilustracija, Foto: Profimedia

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv tri osobe uhapšene u policijskoj akciji „Tvins jedan” - Alije Karahasanovića (37) iz Nemačke, Aksoja Atile (39), državljanina Turske, te Jasmine Hodžić iz Tuzle.

Oni se sumnjiče da su počinili krivična dela međunarodnog navođenja na prostituciju, pranja novca, posedovanja i omogućavanja uživanja opojnih droga. Prema navodima optužnice, trojka je tokom 2015, 2016, i 2017. godine stupala u kontakt sa mlađim devojkama u BiH koje su se nalazile u teškom imovinskom stanju i socijalnom položaju, te ih je navodila, nagovarala i podsticala na pružanje seksualnih usluga za novac, koje su organizovane na području Austrije i Nemačke.

Dosadašnjom istragom je utvrđeno da je ova kriminalna banda od početka 2015. vrbovala siromašne devojke iz Beograda, Sarajeva, Smedereva, Novog Sada. Kriminalnu grupu, koja je na ovaj način zaradila više od 150.000 evra, predvodio je državljanin BiH. Devojke je po dolasku u Nemačku čekao pakao.

Makroi su im koristeći računarske mreže sa područja BiH i Nemačke na stranici „www.kaufmich.com“ („kupi me“), otvarali profile na kojima su objavljivani njihovi opisi, telesna građa, seksualne sklonosti, godište, te cene seksualnih usluga. Ti profili su redovno ažurirani eksplicitnim fotografijama i ponudama, a klijenti su nakon pružanja seksualnih usluga ostavljali komentare u vidu utisaka i preporuka za druge klijente.

Žrtve su od svojih makroa putem Vibera ili SMS-a dobijale uputstva o mestu i vremenu gde treba da se nađu sa klijentom, te o ceni seksualne usluge. Ukoliko bi devojke odbile određene seksualne usluge, bile bi kažnjavane visokim novčanim iznosima ili bi bile izložene strašnoj psihičkoj i fizičkoj torturi. Inače, ove policijske akcije su provedene na međunarodnom nivou, a na području Srbije, Nemačke i BiH tada je uhapšeno 16 osoba koje su se bavile trgovinom ljudima, organizovanjem prostitucije na međunarodnom nivou i pranjem novca.