Srđan Knežević
Privatna arhiva
Srđan Knežević

Privatna arhiva

Srđan Knežević, Foto: Privatna arhiva

- Mafijaš me je udarao pištoljem po glavi i rebrima u kafiću „Hemingvej“ u Budvi i tražio 120.000 evra govoreći da će me ubiti i iseckati. Vikao je da kamata teče svakog sata i da će dug dostići čak 1.000.000 evra ako im odmah ne stvorim novac! Nas dvojica se poznajemo odranije, sarađivali smo pre četiri-pet godina i nije bilo nikakvih problema. Kada sam rekao da mu ne dugujem nikakav novac, zgrabio je svoj mobilni i pozvao moju suprugu, koja je tada bila u Beogradu. Imao je njen broj telefona jer se poznajemo nekoliko godina - kaže Knežević i prepričava telefonski razgovor između Kaloštrovića i njegove supruge.

- Zapretio joj je da hitno, te večeri, odnese novac u Ulicu Baje Pivljanina na Dedinju. Rekao je da me neće zateći živog ako ga ne posluša. Onda mu je tužiočev sin uzeo telefon iz ruke i viknuo: „Znaš li ti ko sam ja?!”, dok je mene udarao u grudi i glavu. Meni je poručio da treba da budem srećan što je i on prisutan jer bi me Kaloštrović navodno odmah ubio - usplahireno nam prepričava Knežević, govoreći da je preživeo težak šok i da se još oporavlja.

Sve se dogodilo 24. avgusta ove godine pred mnogobrojnim svedocima, a Knežević je otmicu do detalja opisao u izjavama policiji i tužilaštvu. Biznismen je u Crnu Goru otišao 21. avgusta sa majkom Anicom i dvoje dece od devet i sedam godina. Došli su u Tivat i iznajmili jahtu od jedne firme. Tri dana kasnije se uputio u Budvu, gde je imao ugovoren sastanak sa poslovnim partnerima u kafiću „Hemingvej“.

Dok je sedeo za stolom sa dvojicom poznanika, prišao mu je Milan Kaloštrović, koga dugo nije video.

- Kaloštrović mi je nepozvan prišao i pružio mi je ruku. Pružio sam mu ruku, ali me je on povukao govoreći: „Ajde nešto da pričamo.“ Odveo me je pred zlataru, deset metara od terase lokala. Tamo je počeo da me vređa i preti: „Iseckaću te, je*em ti majku! Ima da mi spremiš 120.000 evra do jutra!“ - priseća se Knežević, navodeći da je iste noći otišao u policiju u Tivtu, gde je dva i po sata davao izjavu.
- Kaloštrović je pre osam-devet dana ilegalno ušao u Srbiju, jer mu je ulazak u našu zemlju bio zabranjen. Imao je vozilo sa tablicama UNCHR-a i diplomatski pasoš Francuske. Predstavljao se kao borac za ljudska prava. Policija je kod njega našla i lažnu značku crnogorske policije, dok je u autu imao i policijsku uniformu. Znam da je uhapšen i da je sada u pritvoru u Centralnom zatvoru u Beogradu - kaže Knežević.

Srđan Knežević

Privatna arhiva

Srđan Knežević, Foto: Privatna arhiva

Suđenje za ovaj slučaj bilo je zakazano za 5. oktobar, ali je odloženo jer je optuženi Kaloštrović pritvoren u Srbiji.

- Optužnicu je podigao tužilac Momir Tešić, a slučaj je poveren Momirki Tešić, sudiji Osnovnog suda u Kotoru. Ja nisam mogao da idem u Kotor na suđenje jer sam povrh svega preležao kovid-19. Javio sam sudiji da ne mogu da dođem i sada čekam novi poziv jer ne znam za kada je odloženo suđenje - kaže na kraju Srđan Knežević, koji se sa letovanja u Budvi vratio sa brojnim povredama po glavi, rebrima i posekotinama po nogama.

Šikanirali ga u prisustvu policajaca

U policijskom izveštaju stoji da je Kaloštrović ugurao Kneževića u zlataru, gde su bila dva radnika. Tu ga je, pred njima, udarao pesnicama po glavi i šutirao. Knežević je tražio od radnika da pozovu policiju, ali oni nisu reagovali. Kada su ga iz zlatare vratili na terasu kafića, Knežević je seo kod poznanika, koji su sve vreme bili tu, ali je Kaloštrović ponovo došao. Tada je sa njim u društvu bio Aleksa Stanković, sin vrhovnog državnog tužioca Crne Gore, koji je u vezi sa ćerkom Darka Šarića, koga Knežević ne poznaje. Za susednim stolom su sedela četvorica nabildovanih ljudi u crnom. Za njih je kasnije saznao da su pripadnici policije na službenom zadatku i da čuvaju tužiočevog sina. Kasnije im se priključio tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici. Počela je nova tura maltretiranja, a Kaloštrović je neprekidno ispod stola pištoljem koji je držao u džepu bermuda udarao Kneževića po butini.

Pročitajte još: