Milorad Dodik
Alo!/Petar Marković
Milorad Dodik

Alo!/Petar Marković

Milorad Dodik, Foto: Alo!/Petar Marković

 

Milorad Dodik, predsedavajući Predsedništva BiH, istakao je u razgovoru za „Alo!“ da pritisci na Republiku Srpsku, ali i njega lično, traju u kontinuitetu već godinama i ne prestaju, bez obzira na okolnosti.

Milorad Dodik

printscreen

 

 

- Danas se to ogleda u nizu pritisaka koji su na nivou ljutnje nekih sa zapada, koji se ljute na neku retoriku, a u suštini se ljute na svoj neuspeh. Njihova namera je bila da se Republika Srpska uruši, ali Srpska je opstala... U ovakvim okolnostima nefunkcionalne BiH, jedina stvar koja ostaje je da se još više okrenemo Republici Srpskoj. Republika Srpska jedina ovde funkcioniše, a ima ozbiljne probleme koje joj stvara BiH, jer joj ne dozvoljava ekonomsku, političku i svaku drugu afirmaciju. BiH nam je nametnuta kao jaram i teret, jer i u BiH i preko BiH ne možemo da ostvarimo ništa - kaže Milorad Dodik.

Milorad Dodik

Alo!/Petar Marković

Milorad Dodik, Foto: Alo!/Petar Marković

 

Priznaje i da postoje ucene da podrži ulazak BiH u NATO, ali na takve pritiske odgovara porukom:

- Mi smo vojno neutralni i u tome pratimo Srbiju, jer nećemo granicu na Drini među Srbima. Ako Srbija odluči da bude članica NATO, i mi ćemo, a do tada nećemo. Džaba im je sve ovo što pokušavaju - ističe Dodik. Na tvrdnju Bakira Izetbegovića, koji je izjavio da će Dodik potpisati dokument u ulasku u NATO, uzvraća:

Milorad Dodik

Profimedia

 

 

- Ko je Bakir Izetbegović da govori o tome šta će biti naša odluka? On je umislio da može da nam drži predavanja. Odluka Skupštine RS će biti još rigoroznija. Skupština će odlučiti o statusu RS jer ovo je neizdrživo - naglasio je Dodik i dodao da uprkos svim pritiscima neće napustiti Predsedništvo BiH i institucije i da će štititi interese Srba koji su mu na izborima dali poverenje.

 
Bakir Izetbegović

AP/Darko Vojinović

 

- Oni pokušavaju da ponize Republiku Srpsku i sve srpske kadrove. To što oni hoće iz svoje mržnje prema nama, iz svog nametnutog okvira, da njima sve pripada, a da smo mi neka „raja“ koju treba potcenjivati, to im više neće proći. Srpsku niko neće moći da ponižava - ističe Dodik. 

Erdogan: Prvo vlast, pa priča o NATO

Govoreći o poseti Turskoj i razgovorima sa Erdoganom, Dodik je za „Alo!“ rekao:

- Erdogan je pokazao interes da svima u BiH pomogne i da njegova politika nije usmerena samo na Bošnjake. On je tražio da se mi u BiH dogovorimo o trasi puta koji će povezivati Beograd i Sarajevo, to je primer korektnog odnosa i ja to poštujem. Upitan kada doći u BiH, on nam je rekao: „Kad formirate vlast“. A kad je Džaferović rekao da prvo treba ući u NATO, Erdogan je rekao da je logično da se prvo formira vlast, pa da se onda razgovara o NATO.