Bakir Izetbegović
EPA/ALAA BADARNEH
Bakir Izetbegović

EPA/ALAA BADARNEH

Bakir Izetbegović, Foto: EPA/ALAA BADARNEH

"Uzimajući u obzir uticaj političkih lidera u BiH na formiranje javnog mišljenja, pozivamo sve da se suzdrže, čak i u žaru polemike, od iznošenja mišljenja koja mogu dobiti dvosmislenu interpretaciju", rečeno je za Srnu iz Ambasade RF.

To je, kazali su, posebno važno u stresnim uslovima izazvanim pandemijom virusa korona.

Lider SDA Izetbegović izjavio je da su "Srbi loš narod", a nedavno je i njegova stranačka koleginica, ministar inostranih poslova u Savetu ministara BiH Bisera Turković uporedila srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika sa Adolfom Hitlerom, a Srbe sa nacistima.

Misija OEBS-a u BiH smatra da svrsishodan napredak BiH ugrožava uvredljiva retorika, poput tvrdnje lidera SDA da je srpski narod loš, kao i druge nedavne izjave zvaničnika, kao i neodgovorno delovanje.

"Misija OEBS-a u BiH poziva na nultu toleranciju prema negativnoj retorici, političkoj manipulaciji, govoru mržnje i provokacijama i u javnoj i u privatnoj sferi u BiH", rečeno je u izjavi za Srnu iz OEBS-a.

Misija OEBS-a smatra da građani BiH zaslužuju lidere koji su iznad toga da manipulišu osetljivim pitanjima radi ostvarivanja političke koristi i koji su predani radu u najboljem interesu građana, uključujući ostvarivanje svrsishodnog napretka i reformi, između ostalog, u oblastima obrazovanja, izbora, vladavine prava i borbe protiv korupcije.

PROČITAJTE JOŠ: