Albanija, zemljotres
Tanjug
Albanija, zemljotres

Tanjug

Albanija, zemljotres, Foto: Tanjug

Pripadnici Specijalističkog tima za pretragu i spasavanje iz ruševina Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije nalaze se u Albaniji kao ispomoć na saniranju posledica zemljotresa. Spasilački tim iz Srbije izvukao je za sada dva tela poginulih u razornom zemljotresu u mestu Tumana, a šef srpskog tima u ovoj operaciji Davor Vidović kaže „da su svi spasioci u Albaniji sa jednim ciljem — da se pomogne ugroženima“.

Vidović za Sputnjik kaže da se naš tim sastoji od 13 ljudi, trenutno su u Draču, odakle će biti dalje angažovani po potrebi.

„Malo kontakta imamo sa lokalnim stanovništvom, više komuniciramo sa službama vojske i policije i njihovim spasilačkim jedinicama i sve što mogu da kažem je da je ta saradnja veoma pozitivna. Pokazali smo potpuni profesionalizam u svome radu i znanjem smo praktično nosili celu akciju spasavanja“, ističe Vidović.

Albanija, zemljotres

Tanjug/AP

Albanija, zemljotres, Foto: Tanjug/AP

Po njegovim rečima, situacija na terenu izgleda slično onoj u Kraljevu kada se desio zemljotres, a najviše su stradali stariji objekti ili oni koji nisu građeni baš po svim propisima.

„Vrlo smo zahvalni i državi domaćinu na prijemu, ali i Severnoj Makedoniji, koja nam je omogućila da se brzo prebacimo na lokacije sa našom opremom. Na terenu se jesmo susreli sa spasilačkim službama privremenih kosovskih institucija, ali mi se ponašamo kao profesionalci i naš cilj i zadatak ne može ništa da poremeti. Sa druge strane, i vatrogasci privremenih kosovskih institucija su čak sa nama razgovarali na srpskom jeziku. Niti ima niti bi trebalo da bude ikakvih tenzija između nas, jer smo sada na istom zadatku — da pomognemo svima kojima je pomoć neophodna“, navodi naš sagovornik.

On kaže da su odmah po dolasku počeli sa radom i da imaju puno posla i stalno su u pokretu, jer imaju svu opremu koja je potrebna u sličnim situacijama. Od snažnog jučerašnjeg zemljotresa koji je pogodio Albaniju, na tom prostoru je u međuvremenu zabeleženo čak 524 zemljotresa, saopšteno je iz Odeljenja za seizmologiju Instituta za nauku u Tirani. Četiri zabeležena potresa imala su jačinu veću od 4,5 stepeni, uključujući i onaj razorni juče u 3 časa i 55 minuta koji je bio jačine 6,3 po Rihterovoj skali.