Srbi ih pretiču u svakom smislu! Ne mogu sebi to da OPROSTE! Lijepa njihova PUCA po svim šavovima!

Alo/Index.hr/V.M. | vesti 2019-06-15 22:32:02 2019-06-15 22:32:02

"Čak i Srbija ekonomski napreduje brže od Hrvatske. Kako bismo to shvatili, dovoljno je pogledati prognoze Svetske banke prema kojima će Srbija, ali i druge zemlje okruženja, sledećih godina imati daleko veći privredni rast u odnosu na Hrvatsku", prenosi hrvatski sajt Index.hr

Printscreen

- Oni kojima smo se smejali, danas su ispred nas. Kao što smo se nekada smejali Česima i Slovacima koji su nas prestigli i već daleko odmakli te se pretvorili u razvijene evropske zemlje - neke od njihovih regija nalaze se među 10 najbogatijih u EU - tako bismo se za koje decenije mogli čuditi kako nas je prestigla Srbija koja je danas objektivno znatno siromašnija zemlja - stoji u analizi portala Index.hr.

- Hoće li za 20 godina radnici iz Hrvatske odlaziti u Srbiju, kao što danas njihovi radnici dolaze na sezonu na Jadran (pa dobiju batine)? Ako hrvatska ekonomija nastavi kao do sada, praktično tapkati u mestu - vrlo verojatno - navodi Index.

Pročitajte još:

Rast BDP-a i prognoze

Hrvatska ekonomija je tek ovim poslednjim rastom, u prvom kvartalu, od 3,9 posto dosegla pretkrizni nivo, što znači da je izgubljeno više od jedne decenije, a i prognoze za naredne godine nisu preterano optimistične.

Svetska banka za sledeće tri godine prognozira Hrvatskoj rast od oko 2,5 posto, dok je primera radi za Srbiju on oko 4 posto.

Strane investicije u Srbiju porasle za 44 posto

"Srbija je uspešnija i u privlačenju direktnih stranih investicija. Prema izveštaju Konferencije UN-a o trgovini i razvoju (UNCTAD), Srbija je prošle godine imala rast direktnih stranih investicija od čak 44 posto i da su one porasle na 4,1 milijardu dolara. Istovremeno, Hrvatska je imala pad direktnih stranih investicija od 43 posto, na 1,2 milijarde dolara", stoji u analizi Indexa.

"Da je Srbija ispred Hrvatske po stranim investicijama, zapravo i ne čudi kada pogledamo Doing Business lestvicu koja pokazuje da istočne komšije imaju znatno povoljnije okruženje za biznis, uprkos tome što nisu članica EU-a pa nemaju direktan pristup tržištu od 500 miliona ljudi, kao što to ima Hrvatska. Tako je Hrvatska na prošlogodišnjoj Doing Business listi završila na 58., a Srbija deset mesta više - na 48. mestu.

Hrvatska polako propada

Već godinama brojni ekonomisti i preduzetnici upozoravaju na promene koje bi Hrvatska trebala napraviti kako bi postala atraktivnija za poslovanje i time ubrzala ekonomiju. Od reforme javne uprave i teritorijalnog ustrojstva, preko povećanja kvaliteta pravosuđa, gde se procesi vode godinama s vrlo neizvesnim ishodom, do reforme poreznog sistema kako bi se rasteretio rad, smanjenja učešća javnog sektora u ekonomiji i razvoja obrazovnog sistema.

No nijedna vlada do sada nije se usudila da takne u gore nabrojane probleme, već se posvetila održanju na vlasti i čekanju da prođe još jedan mandat. Paralelno, zemlja polako propada, a ljudi beže u inostranstvo, prenosi hrvatski portal Index.hr.

Expand player
Pogledajte više