Crna Gora
Tanjug/AP
Crna Gora

Tanjug/AP

Crna Gora, Foto: Tanjug/AP

Crnogorske patriote i oni koji se bore za očuvanje njene nezavisnosti izdvojiće po 100 evra za izazivanje nereda i provokacija danas, kada je na Trgu nezavisnosti u 19 sati u Podgorici najavljen "patriotski skup".

Prema rečima građana, sprema se "operacija kriminogenih grupa, kontrolisanih od strane odlazećeg režima, koja bi po tom planu trebalo da se završi incidentima". Operativna saznanja koja poseduju upućeni već danima kruže društvenim mrežama, pa postoje informacije da je samo u Nikšiću izrađeno 300 drvenih palica za ove ljude, da je iz Hrvatske dovedeno i isplaćeno najmanje 50 huligana, a da su angažovana i bezbednosno interesantna lica iz BiH.

Takođe, priča se i da su štampane trobojke i majice koalicije "Za budućnost Crne Gore" za ove ljude, kako bi neredi poslužili za destabilizaciju zemlje, a u interesu odlazećeg režima koji je u panici. Ovo su saopštili iz Prave Crne Gore, dodajući da uprkos tome što su čak i fotografije nekih organizatora izašle u javnost, Uprava policije ne preduzima ništa!

Mislite li da će Milo Đukanović nakon formiranja Vlade vladati iz senke?

 

Raščić izmislio napad?

Osnovno državno tužlaštvo u Pljevljima formiralo je predmet povodom prijave građanina i navoda koji su se pojavili u pojedinim medijima da je Sanin Raščić, predsednik omladine Socijaldemokrata Pljevalja, izjavama o prirodi i motivima napada koji se 1. septembra desio u Pljevljima, izazvao paniku među građanima u Crnoj Gori.

- U toku je prikupljanje svih neophodnih obaveštenja i podataka, nakon čega će tužilaštvo doneti konačnu odluku da li u radnjama ima elemenata krivičnog dela izazivanje panike i nereda - saopšteno je iz ODT.

Raščić je tvrdio da je napadnut od pravoslavnog življa i pristalica partija koje su osvojile vlast u Crnoj Gori.

- Zahtevamo od Uprave policije da hitno, u toku dana, identifikuje, locira i uhapsi osobe koje se bave ovim kriminalnim radnjama, te da istraži plan izazivanja nereda i nasilne promene demokratski izabrane vlasti - kaže se u saopštenju Prave Crne Gore. - Policija u najmanju ruku mora da ispita bezbednosno interesantna osobe za koja se sumnja da su upletena u navedeni plan. Zahtevamo da Uprava policije nakon današnjeg skupa dostavi na uvid predstavnicima nove vlasti sve službene snimke najavljenih okupljanja radi identifikacije svih i utvrđivanja njihovih namera i odgovornosti.

Pročitajte:

Današnje okupljanje u Podgorici, dodaje iz PCG, predstavlja skup visokog rizika, te strogo preporučujemo građanima da ne nasedaju na pozive organizatora i da rasplet sačekaju u svojim domovima ili na bezbednom mestu. U ovom trenutku ne mogu se osloniti na zakonito postupanje i ispunjavanje službenih obaveza Uprave policije i drugih službi bezbednosti, tvrde u Pravoj Crnoj Gori. Oni dodaju da su funkcioneri Uprave policije pod kontrolom kriminogenih grupa i visokopozicioniranih tajkuna i pojedinaca.

Iz koalicije "Za budućnost Crne Gore" pozvali su svoje, ali i druge pristalice stranaka koje su pobedile na izborima da danas ostanu kod kuće. Kazali su da dobijaju sve više informacija o tome da mnogi direktori i rukovodioci javnih uprava, državnih preduzeća, kao i onih koja su bliska odlazećoj vlasti, na razne načine primoravaju zaposlene da prisustvuju skupu u nedelju, i da se u tu svrhu prave i određeni spiskovi. Tim profesora Zdravka Krivokapića, nosioca liste "Za budućnost Crne Gore", saopštio je da poseduju informacije koje su im dostavili izvori iz bezbednosnih struktura Crne Gore da su mogući inscenirani incidenti sa tragičnim posledicama.

Čini li Vam se da su ovim silnim događajima u Crnoj Gori zbunjene u pristalice DPS-a i opozicije?

 

Inače, iako se to očekivalo, na sednici Glavnog odbora Demokratske partije socijalista, koja je održana u petak uveče, nije dogovoren vanredni kongres partije, ali je ta tema pominjana u diskusijama visokih funkcionera DPS. Kako pišu crnogorski mediji, na sednici je istaknuto da se ubrzo moraju sazvati sednice opštinskih odbora stranke.

Jedina tačka dnevnog reda sednice GO DPS bila je aktuelna politička situacija. Glavni odbor DPS sastao se samo pet dana nakon izbora na kojima je prekinuta trodecenijska vlast te stranke. Kako su pre održavanja sednice pisali pojedini mediji, na dnevnom redu trebalo je da bude i mogući odlazak Mila Đukanovića sa čela DPS, ali se o tome, ipak, nije raspravljalo u petak uveče. Na sednici GO zaključeno je da u DPS postoji odlučnost da se ništa od aktuelne situacije, kao i u budućnosti, ne prepusti slučaju, kao i da će nastojati da utiču na sve procese u društvu.

Čestitka srpskih pisaca

Nepravedne su bile zamerke građanima Crne Gore kako decenijama nisu sposobni da obave demokratsku promenu vlasti jer u posthladnoratovskoj Evropi takvu demokratsku promenu - ako pod njom ne podrazumevamo lakrdije u organizaciji posednika meke, a pod pretnjom tvrde moći - nije bio u stanju da obavi nijedan narod. Pravedno je, međutim, svim demokratski orijentisanim građanima Crne Gore čestitati što su prvi u Evropi, posle pada "gvozdene zavese", bez ikakvog stranog upliva, na izborima izvojevali istinsku demokratsku pobedu.

Ovo se kaže u čestitki koju su uputili srpski pisci: Muharem Bazdulj, dr Slobodan Vladušić, dr Sava Damjanov, Vladimir Kecmanović, Marko Krstić, Igor Marojević, Slaviša Pavlović, dr Igor Perišić, Dejan Stojiljković i Vladimir Tabašević.

Tompsonove pesme

Na okupljanju pod nazivom "Patriotski skup", koje je u četvrtak održano na Cetinju, pevala se pesma "Bojna Čavoglave" hrvatskog pevača koji promoviše ustaštvo, Marka Perkovića Tompsona, a što se vidi na snimku objavljenom na društvenim mrežama. Na snimku sa Cetinja se može čuti da okupljeni pevaju i deo teksta koji glasi: "Čujte srpski dobrovoljci, bando četnici, stići će vas naša ruka i u Srbiji"...

Preporučujemo: